Financial Times: Valoarea creditelor imobiliare neperformante A DEPĂȘIT rezervele celor mai mari bănci din SUA
Valoarea creditelor imobiliare neperformante a depășit rezervele alocate pierderilor la principalele bănci din Statele Unite, în contextul intensificării întârzierilor de plăți asociate clădirilor de birouri și centrelor comerciale, informează cotidianul Financial Times.
Nivelul mediu al rezervelor companiilor JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs și Morgan Stanley a scăzut de la 1,6 dolari la 90 de cenți pentru fiecare dolar acordat prin credite imobiliare comerciale care au întârzieri de cel puțin 30 de zile, arată date ale Corporației pentru Asigurarea Depozitelor Federale (FDIC).
Deteriorarea puternică a rezervelor s-a produs în ultimul an, în contextul în care pierderile asociate creditelor imobiliare neperformante acordate de cele șase bănci aproape s-a triplat, atingând nivelul de 9,3 miliarde de dolari.
Michael Barr, șeful diviziei de supraveghere bancară din cadrul Rezervei Federale (Fed), a declarat vineri că autoritățile de reglementare ”se concentrează atent pe creditele imobiliare comerciale”, inclusiv pe ”raportarea riscurilor” și pe mobilizarea ”de capital suficient pentru atenuarea impactului viitoarelor credite neperformante”.
La nivelul întregului sistem bancar din SUA, valoarea creditelor neperformante asociate imobilelor de birouri, centrelor comerciale, apartamentelor și altor proprietăți comerciale s-a dublat anul trecut, atingând volumul de 24,3 miliarde de dolari, comparativ cu 11,2 miliarde de dolari anul trecut.
Băncile din SUA dețin acum rezerve de 1,4 dolari pentru fiecare dolar acordat prin credite imobiliare neperformante, în scădere de la o medie de 2,2 dolari în urmă cu un an, fiind cel mai scăzut nivel alocat de bănci pentru absorbirea împrumuturilor imobiliare neprofitabile în ultimii șapte ani.
Băncile americane trebuie să mobilizeze capital suplimentar
Bill Moreland, din cadrul grupului BankRegData, specializat în analizarea datelor bancare, afirmă că nu prea sunt dubii asupra necesității ”suplimentării capitalului necesar garantării pierderilor”.
”Există bănci care arătau bine anul acum șase luni, dar care nu vor mai arăta atât de bine trimestrul viitor”, atrage atenția Bill Moreland.
Reprezentanții băncilor din SUA susțin că sunt pregătiți pentru a face față riscurilor. Rezervele pentru credite neperformante erau mai mari în urmă cu un an, iar acum urmează să fie suplimentate, în contextul creșterii riscurilor.
BCE monitorizează riscurile generate de sectorul imobiliar
Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat băncile din Uniunea Europeană că ar putea fi nevoite să mobilizeze capital suplimentar dacă au lichidități insuficiente pentru gestionarea riscurilor din sectorul imobiliar comercial.
În ultimele luni, BCE le-a cerut băncilor europene să furnizeze garanții suplimentare, iar capitalul necesar ar putea continua să fie suplimentat, pe fondul riscurilor tot mai mari de contagiere financiară.
În ultimele luni, problemele sectorului imobiliar comercial din Statele Unite, care au afectat deja bănci din New York și Japonia, s-au transmis în Europa, generând temeri privind o contagiere extinsă. Grupul bancar New York Community Bancorp (NYCB) a raportat pierderi de 185 de milioane de dolari asociate unor credite imobiliare și a plasat garanții de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi alte potențiale pierderi. La rândul său, compania japoneză Aozora Bank și firma germană de investiții Deutsche Bank au emis avertismente legate de riscurile expunerilor pe piața imobiliară din SUA. Grupul Deutsche Pfandbriefbank AG a anunțat că a suplimentat garanțiile din cauza ”persistenței vulnerabilităților pe piețele imobiliare”.
Creditorii mobilizează din ce în ce mai multe garanții pentru protejarea împrumuturilor acordate proprietarilor de locuințe și dezvoltatorilor imobiliari. Au fost raportate tot mai multe credite neperformante, cauzate de erodarea valorii imobilelor din întreaga lume pe fondul majorării dobânzilor. Imobilele de birouri din SUA sunt afectate puternic de ritmul lent al reluării activităților de lucru în regim normal după pandemie.
Foto: Profimedia
Citește și: