FINANCIAR. Românii cu credite la bănci o așteptau de multă vreme! A fost promulgată Legea Dării în plată: ”Gata cu robia!”

FINANCIAR. Românii cu credite la bănci o așteptau de multă vreme! A fost promulgată Legea Dării în plată: ”Gata cu robia!”
FINANCIAR. Lovitură pentru românii care au credite la bănci. Legea Dării în plată a fost promulgată! / Sursa FOTO: avocatelenaiordan.ro
Publicat: 13/05/2020, 15:26
Actualizat: 13/05/2020, 19:10

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat promulgarea uneia dintre cele mai așteptate legi. Darea în plată a intrat în vigoare după ce șeful statului și-a pus iscălitura pe documente și le-a trimis către publicare în Monitorul Oficial. Inițiatorul legii, senatorul PSD Daniel Zamfir, a semnalat cu bucurie promulgarea legii pe pagina lui de Facebook: ”Gata cu robia!”

De altfel, anunțul publicat de administrația prezidențială pe site-ul presidency.ro arată că „președintele a semnat miercuri, 13 mai, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (PL-x 10/04.02.2019)”.

Noua formă dată legii Dării în plată stabilește clar condiţiile impreviziunii: pentru a se califica, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul trebuie să fi fost de 52,6%. De asemenea, obligaţia de plată lunară a debitorului trebuie să fie mai mare cu 50% pentru a fi întrunite condițiile de impreviziune!

Printre altele, în noua formă se mai stipulează și că reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente:

  • a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
  • b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.

Conform evz.ro, creditele în franci elvețieni (CHF) acordate în perioada anterioară crizei din 2007-2009, pentru care creșterea cursului a fost de circa 100%, dar și multe dintre împrumuturile în euro sau dolari, se încadrează la impreviziune.

Imediat după promulgare, ”părintele” acestei legi, senatorul Daniel Zamfir, a scris pe pagina lui de Facebook: ”GATA CU ROBIA!!! AM REUSIT! Legea care face dreptate romanilor sufocati de povara ratelor la banca e promulgata! Dupa un parcurs anevoios, sub o presiune uriasa din partea sistemului bancar, am reusit sa trecem in Parlament CEA MAI IMPORTANTA LEGE pentru oamenii care sunt nedreptatiti de banci! De acum incolo, in cazul unei situații neprevazute, banca e obligata sa re-echilibreze contractul, adica debitorul va plati o rata mai mica, suportabila, sa poata trai decent in continuare!
Multumesc prof. Piperea, cel care, dincolo contributia majoră la elaborarea legii, s-a implicat total in batalia publică pentru apararea consumatorilor, multumesc asociatiilor de protectie a consumatorilor implicate total -AURSF, CREDERE, Grupul Clientilor cu credite in CHF-cat si parlamentarilor de la alte partide care au votat legea.
Am lasat la final PSD in mod intentionat. Poate multi oameni impovarati de ratele la banci sunteti hastagisti si urati PSD. „Mai bine imi tai o mana decat sa votez PSD”, zic unii. Vreau sa stiti ca fara sprijinul total al PSD, legea asta ar fi fost un vis frumos la care toți s ar fi gandit, dar nu s-ar fi realizat niciodată ! Nu or fi fost presiuni si pe Ciolacu si pe PSD? Uite ca „ciuma rosie” n-a cedat si a ramas de partea oamenilor, ceea ce n-au facut, spre rusinea lor, cei de la PNL si USR”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Ce presimțire a avut Emily Burghelea înainte de accident: ”Mi-am imaginat un înger alb”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?
×