Prima pagină » Economic » FINANȚARE. Țăranii și fermierii români, dar și alte categorii de lucrători în agricultură au bani asigurați de la Guvern. O altă Hotărâre de Guvern vizează angajarea tinerilor

FINANȚARE. Țăranii și fermierii români, dar și alte categorii de lucrători în agricultură au bani asigurați de la Guvern. O altă Hotărâre de Guvern vizează angajarea tinerilor

FINANȚARE. Țăranii și fermierii români, dar și alte categorii de lucrători în agricultură au bani asigurați de la Guvern. O altă Hotărâre de Guvern vizează angajarea tinerilor

Executivul Orban a aprobat joi, 30 aprilie 2020, prin Hotărâre de Guvern, plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, plafonul maxim aprobat fiind de 85,5 de milioane de euro sau echivalentul a 406,12 milioane de lei.

„Şi pentru agricultura românească, şi pentru ţăranii şi fermierii români care în această perioadă se confruntă cu consecinţele secetei pedologice extreme, Guvernul a adoptat (…) măsuri de sprijin. Aş începe cu prima, care se referă la hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal”.

„Plafonul maxim aprobat a fost de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal şi care au accesat aceste măsuri de sprijin. Vreau să fac aici o precizare: anul trecut, la 1 august, fostul Guvern a comunicat Comisiei plafoane care au nemulţumit mult pe multe categorii de fermieri.

„Am revenit asupra acestei decizii, am comunicat Comisiei şi am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane, astfel încât să creăm, pe de o parte, echitate, dar, în acelaşi timp, profitabilitatea celor care lucrează în sectoarele respective”, a precizat ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, la finalul şedinţei de guvern.

18,7 milioane euro doar pentru sfecla de zahăr!

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii, plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal sunt distribuite astfel: 33,43 milioane de euro pentru soia; 16,35 milioane de euro pentru lucernă; 440.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe şi fasole boabe; 102.130 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 4,902 milioane de euro pentru orez; 840.000 euro pentru sămânţă de cartof; 131.760 euro pentru hamei; 18,752 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr; 1,190 milioane de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 9.340 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; 6,316 milioane de euro pentru legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă; 510.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre; 2,523 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare tip de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal menţionate mai sus la suprafeţele eligibile pentru anul 2019.

„Menţionăm că transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au realizat astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafaţă notificată, cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea”, au precizat vocile autorizate ale MADR.

Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se efectuează în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019.

Angajări în agricultură

În aceeași ședință de Guvern fost aprobată și o Hotărâre care priveşte Programul pentru angajarea tinerilor în agricultură, piscicultură şi industria alimentară.

„Este un program care vine în sprijinul fermierilor şi al celor care activează în agricultură şi în industria alimentară care doresc să angajeze tineri, iar statul oferă un sprijin lunar în funcţie de situaţia tinerilor angajaţi, 1.000 de lei lunar pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, 750 de lei pentru persoanele cu studii de specialitate şi 500 de lei pentru persoanele fără studii”, a conchis Oros.

Ministrul a anunţat şi aprobarea în şedinţa de guvern a schemei de ajutor de stat pentru „reducerea accizei la motorină în acvacultură”, pentru a veni în sprijinul celor care activează în acest domeniu.

Sursă foto: Alexandra Pandea/caracter ilustrativ

Citește și