România împrumută câte 80 de milioane de euro pe zi, iar datoria țării crește cu 60.000 de euro pe minut! Sunt cifre îngrijiorătoare, obținute însă din datele oficiale ale Ministerului de Finanțe. În tot acest timp, ministrul Florin Cîțu dă asigurări că situația este sub control, iar viitorul țării, roz. Unde sunt banii împrumutați într-un ritm alarmant, nimeni nu poate oferi un răspuns clar și răspicat.
Cert e că, din situația trimisă unui parlamentar, privind împrumuturile contractate prin titluri de stat emise pe piața internă și externă, în perioada ianuarie-mai 2020, MFP recunoaște că România s-a împrumutat masiv.
Astfel, în perioada menționată, România a luat cu titlu de împrumut 31,2 miliarde de lei și 6,45 de miliarde de euro! Astfel, în primele cinci luni ale anului, Ministerul Finanțelor a atras împrumuturi în valoare totală de 12,9 miliarde de ei.
În același timp, datoria României a crescut cu câte 84,8 milioane de euro/ zi. Sau, mai pe scurt, România împrumută 58.936 de euro pe minut (sau 982 euro/secundă), dar la suma asta se adaugă și dobânzile!
Dacă ne apucăm să căutăm banii în investiții în infrastructură, mergem din start pe un drum greșit.
Asta pentru că împrumuturile pe care România le-a contractat sunt pentru finanțarea deficitului bugetar de 6,7% din PIB (deficit regăsit în majorările salariale din sistemul bugetar, ajutoarele sociale, investițiile publice etc), cât și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, scadente în anul 2020. Așadar, România nu face altceva decât să tragă la suveică datoria externă: țara se împrumută pentru a plăti împrumuturile anterioare!