Prima pagină » Economic » Finanțe » Asigurări » Bilanț. Piața asigurărilor a crescut în pandemie. Unele sectoare au înregistrat evoluții spectaculoase

Bilanț. Piața asigurărilor a crescut în pandemie. Unele sectoare au înregistrat evoluții spectaculoase

Bilanț. Piața asigurărilor a crescut în pandemie. Unele sectoare au înregistrat evoluții spectaculoase

Criza provocată de Covid – 19 nu a afectat deloc domeniul asigurărilor din România, care a ajuns să încheie 2020 cu o creștere cu 5%, față de anul anterior. Per total, volumul primelor brute subscrise a fost de 11,5 miliarde lei.

Una dintre cele mai creșteri a fost pe piața asigurărilor de sănătate, care a atins un volum de 451 milioane lei, ceea ce reprezintă un plus de 18% față de anul precedent, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

O creștere spectaculoasă, de 68%, au avut asigurările de garanții, care au ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 464,52 milioane de lei.

Un singur domeniu a avut performanțe mai scăzute

În ceea ce privește segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la 9,28 miliarde lei, în creștere cu 6% față de anul 2019.

O scădere ușoară, de 2%, a avut loc în cazul primelor brute subscrise aferente asigurărilor de viață, care au atins 2,22 miliarde lei.

Conform raportării ASF, ponderea pieței asigurărilor în Produsul Intern Brut a fost, anul trecut, de aproximativ 2,3%.

„Consider că această piață are un potențial foarte mare și sper că, în timp, ponderea în PIB va crește. Remarc însă faptul că, deși a traversat o perioadă complicată, piața s-a comportat bine, judecând lucrurile în actualul context generat de pandemia COVID-19”, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul conferinței „Quo Vadis!” cu tema Digitalizarea asigurărilor – prioritate zero.

Cât privește piața RCA, aceasta a atins valoarea de circa 3,97 miliarde lei, cu 5% mai mult față de anul anterior, în timp ce pe clasa A3 – CASCO primele brute subscrise au ajuns la 2,41 miliarde lei, în creștere cu 4% în comparație cu anul 2019.

„Îmi doresc ca prin intermediul decontării directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare, dar și prin alte reglementări pe care le avem în plan să echilibrăm piața asigurărilor și să diminuăm dependența de segmentul asigurărilor auto obligatorii. Trebuie să încheiem eternele dispute care se poartă în jurul subiectului RCA”, a mai spus președintele A.S.F.