Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) spun că „RCA a ajuns un produs produs de lux” și amenință cu proteste. Mai mult, COTAR este de părere că oficialii de la Consiliul Concurenței nu văd că asiguratorii au format cartel.
„După Astra, Carpatica și Centrasig, a dat faliment și City Insurance, așa cum noi am anunțat, în ultimii trei ani. Dar acum ne confruntăm cu aceleași probleme și întârzieri de plată a despăgubirilor, la prețuri de trei ori mai mari. Creșterea prețurilor la energie nu justifică în niciun fel scumpirea polițelor de asigurare, însă această scumpire contribuie la scăderea nivelului de trai în România, pentru că asta își doresc societățile de asigurări care vând polițe RCA. (…)Alături de energie electrică și gaze naturale, în România a apărut un nou produs de lux: polițele RCA”, arată COTAR, într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Reprezentanții transportatorilor acuză instituțiile românești că nu se implică în rezolvarea problemelor reale ale economiei și ale societății românești.
„În loc să protejeze cetățenii acestei țări, s-au transformat în susținătoare (prin neimplicare) ale celor care astăzi jupoaie un popor abandonat, dar a cărui răbdare se apropie de final. COTAR atrage atenția asupra a 3 situații aberante de pe piața polițelor RCA:
- Creșterea prețului RCA cu peste 250% în ultimele luni;
- Aberația modului de calcul al prețului RCA: polița valabilă pe 6 luni este mai scumpă decât polița pe 12 luni, la aceeași companie de asigurări;
- Daunele RCA achitate de către majoritatea firmelor de asigurări sunt achitate exact ca la City Insurance (doar 30% din valoarea despăgubirii, deloc sau cu întârziere)”, conform sursei citate.
„Cum este posibil ca prețul unei polițe RCA pentru o perioadă de 6 luni să coste mai mult decât prețul RCA pentru o perioadă de 12 luni, la aceeași firmă de asigurări?”, se întreabă reprezentanții COTAR.
Ei afirmă că tariful RCA pentru 6 luni este 1.611 lei, iar pentru 12 luni este 1.328 de lei.
„Vorbim de un asigurat cu clasa MAXIMĂ de BONS – B8! Cum este posibil ca același risc asigurat să fie mai mic pentru 12 luni decât pentru 6 luni? Matematica și bunul simt ne arată că acest lucru nu este posibil dacă vorbim despre calcule fundamentate. Dacă vorbim despre calcule ale prețului RCA făcute din pix, înseamnă că nu mai există nicio protecție acordată cetățeanului român!”, menționează sursa citată anterior.
Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, spune că scumpirea polițelor nu este singura problemă. Plata despăgubirilor se face prost, parțial și cu întârziere, iar această piață „este total scăpată de sub control”.
„Firme de asigurări care păreau a avea o reputație bună au preluat aceleași năravuri ale firmelor City Insurance și Euroins. Piața de asigurări din România este total scăpată de sub control! Practic, asistăm la o creștere uriașă și nejustificată a prețului RCA, iar pe de altă parte, la o conduită din ce în ce mai intolerabilă a companiilor de asigurări, atunci când vine vorba despre plata despăgubirilor.”, a declarat Vasile Ștefănescu.
În acest context, COTAR inițiază campania „Hoția RCA blochează România!” și invită toți românii să se alăture demersurilor inițiate de COTAR, APTE și APULUM.
„Șoferii români nemulțumiți de prețul RCA să își lipească pe geamul mașinii o foaie de hârtie cu mesajul „PROTEST RCA!”. Ne referirim la toți plătitorii de polițe RCA, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice. Suntem afectași, azi, în egală măsură”, potrivit reprezentanților transportatorilor.
În plus, COTAR lansează în câteva zile petiția online „Hoția RCA blochează România!” și invită toți șoferii și păgubiții nemultumiți de prețul RCA și de firmele de asigurări să semneze petiția, care urmează a fi transmisă Parlamentului României.
La finalul lunii martie, urmează să aibă loc un protest, avertizează COTAR.