Prima pagină » Economic » Finanțe » Asigurări » Noile reguli RCA, prin ordonanță de urgență. Nicu Marcu (ASF): Șoferul îşi încasează banii de la firma unde a încheiat polița şi companiile de asigurări se decontează între ele

Noile reguli RCA, prin ordonanță de urgență. Nicu Marcu (ASF): Șoferul îşi încasează banii de la firma unde a încheiat polița şi companiile de asigurări se decontează între ele

Noile reguli RCA, prin ordonanță de urgență. Nicu Marcu (ASF): Șoferul îşi încasează banii de la firma unde a încheiat polița şi companiile de asigurări se decontează între ele
Președintele ASF, Nicu Marcu / Sursa FOTO: Mediafax Foto

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat că lucrează, cu acordul premierului, pentru a urgenta schimbarea legislației privind decontarea directă a daunelor RCA, prin ordonanță de urgență. Procedura, care este opțională în prezent, le-ar permite șoferilor să își încaseze daunele direct de la asigurătorul cu care a încheiat o poliță RCA. Un proiect de lege pentru ca această procedură să devină obligatorie se află în dezbaterea comisiilor parlamentare de anul trecut.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că lucrează în prezent la urgentarea schimbării legislației în domeniul RCA, ca urmare a nemulțumirilor de pe piață, nemulțumiri care vin și din partea beneficarilor, cât și a service-urilor, în limita competențelor.

„Dacă e să ne raportăm la procentul petiţiilor din totalul daunelor, este un procent mic, în jur de 1,5%. Ideea este că pe noi ne interesează şi dacă sunt câteva petiţii, pentru că înseamnă că asiguratul este nemulţumit, adică ceva se întâmplă în fluxul acesta. Trebuie să recunoaştem încă un lucru: autoritatea nu are competenţe pe partea service-urilor. Noi nu avem competenţe în acea zonă. Competenţa noastră este pe partea societăţilor de asigurări, sa ne asigurăm noi, autoritatea, că asiguraţii sunt respectaţi, adică se respectă drepturile consumatorului”, a declarat președinte ASF, în  interviul pentru Agerpres.

„Cu cât mai repede se aprobă această ordonanţă de urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă”

În acest sens, Nicu Marcu a anunțat că se tratează cu celeritate petițiile, dar se lucrează și pentru tratarea cauzei, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

„Pentru cauză am acţionat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislaţiei cu privire la decontarea directă. Şi în sensul acesta ştim foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp. Şi în discuţia mea cu fostul ministru al Finanţelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul şi pe procedura executivă. Să înceapă o avizare şi o aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această Ordonanţă de Urgenţă? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să îşi încaseze banii de la firma la care s-a asigurat”, a spus Nicu Marcu. Astfel, șoferul îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele.

Președintele ASF consideră că actul normativ ar urma să fie implementat într-un timp relativ scurt. „În continuare o să luăm legătura cu cei de la Guvern ca să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această Ordonanţă de Urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă. Pentru că nu putem să reducem toate cele 3 pieţe pe care noi le reglementăm şi le supraveghem numai la un singur produs din zona asigurărilor, acest produs care e un produs social: RCA. Chestiunea este toate disensiunile în piaţa asigurărilor s-au redus la acest produs şi lucrul acesta nu este în regulă”, a declarat Nicu Marcu.

Președintele ASF a mai anunțat măsuri, ca urmare a nivelului ridicat de concentrare pe piața asigurărilor. „Autoritatea, noi, am studiat şi am gândit să modificăm o normă prin care să le impunem companiilor ca atunci când depăşesc o anumită cotă de piaţă să vină să se capitalizeze, adică să aibă lichidităţi. Da, vrei să ajungi la o anumită cotă de piaţă, vii cu lichidităţi ca să fii în stare să-ţi plăteşti daunele”, a spus Nicu Marcu. Președintele ASF a anunțat că norma a fost aprobată, iar piața trebuie să se conformele până la sfârșitul lunii martie.

Declarațiile lui Nicu Marcu vin în contextul în care, în 13 ianuarie, Consiliul de Administrație ASF a decis sancționarea celor mai mari două societăți de asigurare de pe piața RCA, City Insurance și Euroins, cu amenzi în valoare de câte o jumătate de milion de lei, pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.

Câte cauze opționale s-au încheiat anul trecut

Potrivit celui mai recent raport al ASF privind evoluția pieței asigurătorilor, pentru primele nouă luni ale anului trecut, dat publicității în decembrie 2020, la 30 septembrie 2020, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 9 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA.

În primele trei trimestre din anul 2020, gradul de concentrare în piața de asigurări RCA se menținea semnificativ pentru primii asigurători din top, astfel că primii doi asigurători – City Insurance (42,67%) și Euroins (32,07%) – cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România. Împreună cu compania de pe locul trei, Allianz Țiriac (6,45), cele trei dețineau astfel cea mai mare parte din piață (81% la 30 septembrie 2020).

În ceea ce privește deconatarea directă, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, în primele nouă luni ale anului 2020, asigurătorii RCA, autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat aproape 162.500 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de peste16,1 milioane de lei. Astfel, prima medie anualizată a fost de de 112 lei. La data de 30 seprembrie 2020  erau în vigoare puți peste 192.000 de clauze de decontare directă.

În primele nouă luni ale anului 2020, asigurătorii RCA au plătit peste 4.500 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de peste 36,8 milioane de lei. Astfel, dauna medie plătită pe dosar a fost de de 8.082 lei. În 30 septembrie 2020, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate peste 1.600 de dosare de daună, în valoare estimată de aproximativ 12,6 lei.

Potrivit ASF, în trimestrul trei din 2020, dauna medie plătită pentru RCA, pe segmentul vătămări corporale, a fost de 54.376 lei, iar pentru daune materiale, de 7.315 lei.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele