Prima pagină » Economic » Finanțe » Asigurări » PRAG CRITIC: Nivelul ratei combinate a daunelor indică pierderi pentru asigurători. La ce polițe se referă indicatorul?

PRAG CRITIC: Nivelul ratei combinate a daunelor indică pierderi pentru asigurători. La ce polițe se referă indicatorul?

PRAG CRITIC: Nivelul ratei combinate a daunelor indică pierderi pentru asigurători. La ce polițe se referă indicatorul?

Rata combinată a daunei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),  la finalul primelor nouă luni din 2020, a depășit pragul de 100%, ceea ce indică pierderi pentru asigurători, nivelul înregistrat la 30.09.2020 fiind de 105%.

La finalul primelor nouă luni din 2020, rata combinată a daunei a înregistrat o scădere pentru clasa asigurărilor Casco, în timp ce în cazul asigurărilor obligatorii auto (RCA) rata combinată a daunei a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Când acest indicator este supraunitar, înseamnă că asigurătorii care oferă acest tip de poliță înregistrează pierderi.

Astfel, rata daunei combinată pentru RCA se afla în continuare, la finalul primelor nouă luni din 2020, la un nivel de 113,3%, peste pragul de 100%. În acelaşi timp, se observă că în primele nouă luni din ultimii trei ani rata combinată a daunei a crescut de la an la an.

Pentru asigurările facultative auto (Casco), rata combinată a daunei a înregistrat un nivel asemănător cu cel al asigurărilor RCA, respectiv de 113,3% la finalul primelor nouă luni din 2020. Dintre cele 14 societăţi de asigurare care practică asigurări Casco, trei societăţi au înregistrat la 30 septembrie 2020 o rată combinată a daunei mai mică de 100%. Comparativ cu perioada similară a anului anterior, se observă o scădere a medianei ratei combinate a daunei, astfel că şapte dintre cele 14 societăţi deţin o rată combinată sub valoare de 122%, potrivit raportului ASF.

La finalul primelor nouă luni din 2020, rata combinată a daunei pentru RCA a crescut uşor, iar dintre cele nouă societăţi autorizate de ASF să practice acest tip de asigurări, doar două au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare, se mai arată în raportul instituţiei.

În primele nouă luni ale anului 2020, asigurătorii au vândut poliţe în valoare de 8,5 mld. lei, cu 4,8% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele ASF. Primele brute subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni din 2020 au fost de aproximativ 2,94 mld. lei, cu 4% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

City Insurance a rămas cel mai mare asigurător pe piaţa RCA în primele nouă luni din 2020, cu un volum al primelor brute subscrise de1,25 mld. lei, cu aproape 14% mai mult faţă de primele nouă luni din 2019, compania având o cotă de piaţă de 42,67%. Pe locul doi în topul asigurărilor RCA se află Euroins, cu subscrieri de 943 mil. lei, în creştere cu 5,6%, în primele nouă luni din 2020, faţă primele nouă luni din 2019, având o cotă de piaţă de aproape 32,07%. Iar podiumul a fost completat de Allianz-Ţiriac cu subscrieri de 189 mil. lei, cu 3,6% mai puţin în primele nouă luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut.