Bilanț: Primul program de educație financiară derulat de ASF a fost parcurs de peste 2.500 de angajați
Peste 2.500 de angajați și membri ai altor organizații au participat, anul trecut, la sesiunile de educație financiară derulate în cadrul programului Wellness Financiar al Agenției pentru Supraveghere Financiară (ASF).
Lansat în luna septembrie a anului trecut, programul este oferit gratuit și cuprinde 18 teme asociate activităților din piețele financiare non-bancare pe care angajatorii le pot alege atât în funcție de cerințele de instruire ale angajaților, cât și de nevoile de dezvoltare ale acestora.
Printre acestea se numără prezentarea diverselor tipuri de asigurări – de bunuri (specifice IMM-urilor, de construcții montaj, agricole etc.), de răspundere (profesională, a directorilor și administratorilor, de mediu etc.), cibernetice, de sănătate și de viață; a principiilor de funcționare a sistemului de pensii private – Pilon II, Pilon III și ocupaționale, a noțiunilor de planificare financiară sau a managementului continuității în afaceri în această dificilă perioadă.
Seminariile, care pot fi urmărite în direct ori ulterior derulării, au un caracter aplicat, iar în funcție de specificul activității participanților înregistrați, informațiile sunt adaptate nevoilor și interesului profesional al acestora, iar conținutul își păstrează relevanța, de asemenea, și pentru angajator.
Un exemplu ar fi abordarea importanței informării în cazul pensiilor private Pilon II, a dreptului participantului de a alege și a obligației angajatorului de a informa, sau a asigurării de sănătate din perspectiva beneficiilor mutuale – deductibilitatea acesteia atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
Abordarea atât utilă, cât și pragmatică a cursurilor a generat un grad de satisfacție ridicat în raport cu experiența educațională. În chestionarul de feedback, care a fost distribuit companiilor participante, respondenții au declarat că au o părere excelentă sau foarte bună atât despre seminarii în ansamblu (91%), cât și despre informațiile prezentate (93%) sau despre interacțiunea cu lectorii (85%).
Programul Wellness Financiar continuă și anul acesta, tematica urmând să se îmbogățească cu titluri noi. Catalogul cursurilor este disponibil la secțiunea dedicată educației financiare din website-ul autorității.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Reglementările A.S.F. perfectează și consolidează cadrul integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.