Prima pagină » Economic » Finanțe » Bănci/Fintech » Card bancar special pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Cum funcționează și cât de sigure sunt plățile

Card bancar special pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Cum funcționează și cât de sigure sunt plățile

Card bancar special pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Cum funcționează și cât de sigure sunt plățile
Persoanele cu deficiențe de vedere pot asculta pe telefon detaliile tranzacției, trasmise de card / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Gigantul francez Thales, prezent și pe piața locală, și partenerul său, Handsome, au lansat un card bancar special pentru ca persoanele cu deficiențe de vedere să aibă controlul asupra plăților pe care le fac cu acest instrument.

Cardul de plată lansat de Thales și Handsome, companie Fintech specializată în incluziune socială, este sincronizat cu o aplicație instalată pe telefonul persoanei cu deficiențe de vedere, care astfel poate asculta detaliile tranzacției.

Soluția vine în contextul în care, potrivit unui studiu restrâns realizat în 2019 de Handsome and Ethik Connection, în Franța, 89% dintre persoanele cu deficiențe de vedere spun că au fost victime ale unei fraude sau erori atunci când au plătit bunuri sau servicii.

Detaliile tranzacției, transmise pe telefon

Prin soluția propusă de Thales și Handsome, clienții pot asculta de pe telefon mesajul audio securizat ce cuprinde descrierea fiecărei etape, de la suma ce trebuie plătită, validarea PIN-ului, încercări rămase în cazul unui PIN incorect, aprobarea tranzacției.

Când primește noul card, client trebuie doar să îl apropie de telefon pentru a sincroniza cele două dispozitive. Telefonul mobil și cardul Thales Gemalto comunică prin Bluetooth.

Pe scurt, la fiecare plată, cardul cu aplicație vocală se sincronizează printr-o conexiune sigură cu telefonul mobil. Telefonul redă audio suma tranzacției înainte ca utilizatorul să introducă codul PIN în terminalul POS pentru confirmarea plății. Apoi, telefonul redă audio confirmarea tranzacției.

Potrivit reprezentanților companiilor, sincronizarea unică dintre card și smartphone asigură securitatea și confidențialitatea conexiunii. Această soluție este compatibilă cu toate terminalele de plată existente și nu este nevoie de niciun update de software sau hardware. În cazul în care clientul își schimbă telefonul, va trebui să sincronizeze din nou cardul cu noul dispozitiv.

Printre cele mai recente inovații ale companie Thales la capitolul soluții de plată securizate se numără cardul cu aplicație vocală, cardul biometric cu senzor de amprentă pentru autentificare biometrică și gama de carduri din metal, pentru utilizatorii premium.

Grupul francez Thales, specializat în tehnologii avansate, securitate cibernetică, transporturi, industria aerospațială și apărare, este prezent în România de peste 40 de ani, fiind furnizor pentru Forțele Armatei Române, este implicat în proiectul laserului de la Măgurele, iar în urmă cu doi ani a lansat un centru de excelență în inginerie.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele