Companiile și populația s-au împrumutat de la bănci cu 84 de miliarde de lei în 2020. Ce segment a avut cea mai mare pondere din creditele noi

Publicat: 08 02. 2021, 16:37
Sursa foto: Shutterstock -caracer ilustrativ

Companiile și populația au împrumutat de la bănci în 2020 credite noi în valoare de 84 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 760 de milioane de lei față de anul precedent.

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au ajuns, la finalul anului 2020, la 84 miliarde lei anul trecut. Împrumuturile accesate în anul marcat de criza de sănătate COVID 19 sunt în crește ușoară, de mai puțin de un procent, față de luate în anul 2019, respectiv 83,24 miliarde lei, a transmis Asociația Română a Băncilor.

„În contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susținut, ca într-o perioadă normală și pe baze sustenabile, și au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de clienții ale căror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei”, a transmis ARB.

Companiile au avut pondere din totalul creditelor noi

În 2020, cele mai multe credite au fost accesate de companii. Conform datelor ARB, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020. Procentul este în ușoară creștere față de cel raportat după 10 luni din 2020, respectiv aproximativ 56%, dată până la care populația și companiile accesaseră credite de peste 67 de miliarde de lei.

Astfel, companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susținută și de programele guvernamentale care s-au desfășurat, arată ARB.

În ceea ce privește repartizarea pe monede, companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporție de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro și dolari.

Populația a accesat în 2020 credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%. Potrivit datelor ARB, volumul creditelor accesate pentru locuințe a fost mai mare comparativ cu anul 2019.

În proporție covârșitoare, de 98,4%, populația a accesat în lei creditele, conducând la eliminarea riscului valutar.

De altfel, cele mai multe credite au fost acordate anul trecut în lei. Astfel, repartiția pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei, 15% este poderea creditelor în euro și restul în dolari.

În ceea ce privește creditele în euro, 95,5% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari acordate în 2020, în valoare de 2,8 miliarde lei echivalent, reprezintă 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.

Creditele noi, o treime din totalul celor în derulare

Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă 30% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2020, care se ridica la un total de 282,4 miliarde lei. Soldul creditului neguvernamental este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Ponderea de aproape o o treime din portofoliul de credit neguvernamental se explică prin scadența scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor, arată ARB.

Dincolo de impactul economic al pandemiei de COVID-19 și măsurile de impulsionare a creditării pentru companii, schimbarea focusului de pe creditarea populației spre companii era prevăzută în raportul anual al ARB la finalul anului 2018.

„Modelul de afaceri bancar s-a orientat în ultimii ani primordial către segmentul populației, creditarea companiilor având un ritm de creștere mai redus. Pentru următorii trei ani, însă, strategiile de creditare și finanțare ale principalelor bănci din sector au în vedere o accentuare a creditării companiilor și o amplitudine mai redusă a activității pe segmentul populației”, se arăta în raport.

Potrivit raportului de la acea dată al ARB, orientarea într-o măsură mai mare către firme, prin atragerea potențialului sustenabil de îndatorare, rămâne o provocare pentru băncile autohtone. Pe lângă capital și lichiditate, ARB preciza că sunt necesare creșterea bancabilității firmelor și dezvoltarea de soluții de garantare a creditelor pentru IMM-uri.