Populația și companiile au luat credite noi de peste 67 miliarde lei în primele zece luni ale anului
Populația și companiile au accesat credite de peste 67 miliarde lei în primele zece luni ale anului 2020, aproape un sfert din totalul creditelor în sold la finalul lunii octombrie, potrivit cifrelor comunicate de Asociația Română a Băncilor (ARB).
În primele zece luni ale anului 2020, băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de peste 67 miliarde lei, adică aproape un sfert (peste 24%) din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie.
Soldul creditului neguvernamental, care a depășit 279 de miliarde lei în luna octombrie 2020, reprezintă diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.
La acea dată, creditul guvernamental intern, inclusiv titluri de natura datoriei, era de aproape 139 de miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României.
Care este moneda preferată
În perioada ianuarie-octombrie 2020, companiile sunt cele care au accesat mai mult de jumătate dintre creditele noi (peste 56%). Potrivit ARB, chiar strategiile băncilor din anii trecuți prognozau o intensificare a finanțărilor acordate companiilor pentru această perioadă.
„De la debutul pandemiei, sistemul bancar românesc a acționat ca un amortizor de șoc al crizei de sănătate, prin absorbția problemelor de lichiditate ale clienților, și a continuat să finanțeze populația, companiile și statul român”, spun reprezentanții ARB.
În ceea ce privește repartiția pe monede, populația și companiile au accesat preponderent credite în moneda națională (peste 82%), acestea fiind urmate de împrumuturile în euro (aproape de 15%) și de cele în dolari (peste 3%), acestea din urmă fiind contractate exclusiv de companii.
„Repartiția pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condițiile în care populația a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populația a absorbit o felie mai mare din creditarea în monedă națională”, au transmis reprezentanții ARB.
În ceea ce privește companiile, în primele zece luni, acestea au accesat aproape 38 miliarde lei, cea mai mare parte (70%), tot în moneda națională, urmată de cele în euro și dolari.