Prima pagină » Economic » Finanțe » Bănci/Fintech » Rezultate financiare: Raiffeisen Bank România a fost pe creștere și în 2020 la credite și depozite. Profitul net a scăzut cu 17% față de 2019

Rezultate financiare: Raiffeisen Bank România a fost pe creștere și în 2020 la credite și depozite. Profitul net a scăzut cu 17% față de 2019

Rezultate financiare: Raiffeisen Bank România a fost pe creștere și în 2020 la credite și depozite. Profitul net a scăzut cu 17% față de 2019

Evoluția economiei românești, în contextul european și mondial de pandemie, pe de o parte, și o politică mai conservatoare comparativ cu anii obșnuiți de provizionare a creditelor, pe de altă parte, sunt cele două motive pentru care Raiffeisen Bank România a înregistrat o scădere a profitului, cu 17%, anul trecut față de 2019, relevă raportul privind rezultatele financiare ale băncii pe 2020.

Activitatea de creditare a băncii a fluctuat puternic în 2020, după ce în primele trei luni cifrele au fost aceleași cu T1 2019, volumul s-a redus in trimestrul doi 2020, pentru ca în trimestrul III să atingă volume lunare-record. Pe ansamblu, anul 2020 a marcat o creștere cu 5% a portofoliului de credite nete, comparativ cu finalul anului anterior. Depozitele au înregistrat o creștere de peste o cincime (21%) comparativ cu 2019.

Venitul net din dobânzi a crescut pe fondul unor volume mai mari de credite, în timp ce venitul net din comisioane a scăzut, an la an, cu 10%, ca efect al unei activități tranzacționale mai reduse în T2, din timpul stării de urgență, dar și a migrării pe scară largă a clienților spre soluții de plată online, mai ieftine și mai eficiente. Venitul total a înregistrat o ușoară scădere, cu 2%, atinga 2,6 miliarde de lei.

Cheltuielile operaționale (de aproximativ 1,4 miliarde de lei) au crescut cu 4% fata de anul 2019, mai ales pe cele doua componente importante pentru strategia de dezvoltare a bancii, cheltuielile cu personalul si cheltuielile legate de IT.

Creditarea a crescut  pe toate segmentele 

Raiffeisen Banca a atins o cotă de piață a creditelor de consum de 24%, în august 2020, iar creditele imobiliare au avut o evolutie similara fata de 2019, in ciuda impactului COVID-19. De asemenea, Raiffeisen Bank s-a adaptat rapid la modificarile legislative aduse de Regulamentul 8 BNR, oferind clienților posibilitatea de a-si refinanta creditele existente pe termene de creditare extinse pana la op ani.

PF-urile pot contracta un credit de nevoi personale 100% online, semnând actele la distanță prin semnatura electronica calificată. In 2020, numarul clientilor care au optat pentru Flexicredit 100% online a crescut cu 6% fata de 2019, iar volumul creditelor initiate digital a crescut cu 14%.

Soldul creditelor pentru IMM-uri  a crescut cu 12%

Segmentul IMM-urilor a avut o creștere a soldului creditelor de 12%, susținută de programul IMM Invest, prin care peste 2.400 de companii au beneficiat de finanțări, dar și de programele desfasurate cu Fondul European de Investitii (EIF), unde peste 1.500 clienti IMM au primit credite. Raiffeisen Bank participă la programul de scontare a adeverințelor APIA, 848 de fermieri asigurandu-și astfel capitalul de lucru în toamna anului 2020.

Dacă economia își va reveni în ritmul prognozat de analiști, cred că riscul deteriorării semnificative a portofoliilor de credite va fi mult diminuat – Steven van Groningen, președinte și CEO Raiffeisen Bank

Prin programul „Factory by Raiffeisen Bank”, destinat startup-urilor, 112 antreprenori au primit finanțări pentru dezvoltarea ideilor lor. Inițiativa sustine startup-urile românești orientate către inovație. De asemenea, banca a oferit soluții de amânare la plată a ratelor pentru 1.800 clienți IMM-uri, iar pentru 1.600 de firme a acordat granturi prin participarea la implementarea schemei de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile. Astfel, banca are acum aproape 100.000 de clienți IMM.

Clienții Corporații au continuat planurile de investiții

În prima parte a anului 2020 a fost necesară o lichiditate crescută pentru afacerilor companiilor mari și medii prin implementarea rapida si eficienta a unor masuri care au inclus: moratorii, prelungiri de facilitati, alternative digitale de colaborare la distanta, consiliere permanenta privind fraudele electronice etc. În partea a doua a anului trecut, banca s-a concentrat pe soluții alternative de finanțare clienților mari, atât pentru capital de lucru, dar și pentru investiții.

Portofoliul de credite al băncii a crescut cu 5%, un raport credite/depozite de 66%, iar rentabilitatea capitalului (RoE) a fost de 14%. Rata creditelor neperformante a evoluat mai bine decat ne asteptam suntem la 3,8%, un nivel in scadere comparativ cu 2019.