Prima pagină » Economic » Finanțe » Bilanț: Record pe piața de artă românească la sfârșit de an. Vânzări de un milion de euro pentru ceasuri de colectie

Bilanț: Record pe piața de artă românească la sfârșit de an. Vânzări de un milion de euro pentru ceasuri de colectie

Bilanț: Record pe piața de artă românească la sfârșit de an. Vânzări de un milion de euro pentru ceasuri de colectie

Ultimul eveniment de pe piața românească de artă, din acest an, marchează o premieră: vânzări de aproape un milion de euro pentru ceasurile oferite la licitația celor de la Artmark. Pe plan extern, tranzacțiile merg mai departe și în această săptămână, două tablouri ale lui Victor Brauner putând fi un pariu câștigător.

Piața licitațiilor de artă și a obiectelor de colecție ia o pauză în România, până în a doua parte a lunii ianuarie. Perioada de criză nu a afectat prea mult apetitul colecționarilor, fapt dovedit de numărul mare de recorduri consemnate în 2020 în cele mai diverse domenii: de la accesorii vestimentare până la orologerie.

Ceasuri de un milion de euro

Săptămâna trecută a fost, pe plan intern, una săracă în evenimente dedicate colecționarilor. Singura licitație, oferită de A10 by Artmark, s-a concentrat exclusiv pe ceasuri de mână. S-a dovedit un pariu câștigător în condițiile în care suma totală tranzacționată a fost de 798.000 euro (aproape 1 milion, cu tot cu taxe), la o rată de adjudecare de 65%.

Spre comparație, un eveniment similar organizat tot de Artmark anul trecut, în decembrie, aduna 300.000 euro (aprox. 360.000 euro, cu tot cu taxe) la o rată de adjudecare asemănătoare, de 63%.

Cele mai bine vândute anul acesta au fost Roger Dubuis Excalibur Double Tourbillon Retrograde, de mână, bărbătesc (foto), la 50.000 euro, fără taxe, și Patek Philippe Nautilus, din aur și oțel, de mână, bărbătesc, la 47.500 euro.

Picturi de Victor Brauner la preț de schițe

Două lucrări ale artistului avangardist francez de origine română Victor Brauner ar putea fi un pariu câștigător pentru investițiile în artă în această săptămână, în condițiile în care prețurile de pornire sunt extrem de mici față de estimarea pe care o oferă cota sa.

Ambele sunt uleiuri pe pânză și pornesc de la 350 dolari, considerându-se că ar putea atinge 1.500 – 3.500 dolari. Licitația va avea loc duminică, 3 ianuarie, la Royal Treasures Warehouse LLC din Florida, SUA.

Trebuie ținut cont de faptul că, pe lângă taxele casei de licitații și cele legate de transport, se achită și cele vamale în cazul lucrărilor cumpărate din afara spațiului Uniunii Europene, indiferent de faptul că artistul respectiv este român sau nu.

Tot în Statele Unite poate fi licitată săptămâna aceasta o hartă a spațiului românesc, realizată în 1762 de J.B. Homann. Lucrarea este oferită marți de Jasper 52 din New York, pornește cu o rezervă de 250 dolari și are o estimare de 300 – 350 dolari. La care se adaugă aceleași taxe ale vânzătorului, transportatorului și statului român, care o tratează ca pe un import normal de bunuri din afara spațiului comunitar european.