Prima pagină » Economic » Finanțe » Ce salarii au directorii companiilor listate la Bursă. Se poate ajunge la sute de mii de euro!

Ce salarii au directorii companiilor listate la Bursă. Se poate ajunge la sute de mii de euro!

Ce salarii au directorii companiilor listate la Bursă. Se poate ajunge la sute de mii de euro!

Un raport KPMG în România relevă pentru prima dată mixul de remunerare a directorilor executivi, financiari și non-executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori, inclusiv tipurile de stimulente sau alte recompense pe termen lung.

KPMG a dat publicității analiza „Studiu privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi şi a membrilor Consiliilor de Administraţie din cadrul companiilor listate”.

Cel mai mare salariu – 36.480 de euro

Studiul arată că directorii executivi ai companiilor listate la Bursă au, preponderent, un salariu fix ce variază între 72.417 RON (aprox. 14.480 euro) şi 2.188.771 RON pe an (aprox. 437.750 euro), adică între 1.200 euro şi 36.480 de euro pe lună.

Directorii financiari încasează între 162.043 RON (aprox. 32.410 de euro) şi 1.370.313 RON (aprox. 274.060 euro ) pe an, undeva între 2.700 şi 22.840 de euro pe lună – o retribuţie anuală între 40% şi 100% din salariul unui director executiv.

În ceea ce priveşte directorii non-executivi sau financiari, jumătate încasează un salariu mai mare decât cel al unui director financiar, iar jumătate mai mic. De asemenea, analiza KPMG arată că doar jumătate dintre companiile listate la Bursă acordă o formă de compensaţie variabilă, aceasta nedepăşind o treime din totalul remuneraţiei anuale, în general.

Partea leului, luată de companiile din BET

Potrivit informaţiilor publice analizate, companiile care fac parte din BET (cele mai tranzacţionate companii de pe Bursă) ocupă prima jumătate a clasamentului: totalul remuneraţiei fixe primite de un director executiv (CEO) din aceste companii reprezintă o treime (33%) din totalul remuneraţiei tuturor celorlalte companii!

Dacă raportăm remuneraţia fixă anuală primită de directorii executivi la dimensiunea companiei, observăm că există o corelare directă între salariul CEO şi mărimea companiei – salariul creşte odată cu creştere dimensiunii companiei.

Studiul privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi şi a membrilor Consiliilor de Administraţie din cadrul companiilor listate mai arată că doar jumătate dintre companiile listate la Bursa de Valori acordă o formă de compensaţie variabilă şi, în aceste cazuri, aceasta nu depăşeşte 30% din totalul remuneraţiei anuale, în general.

Cât priveşte remuneraţia fixă anuală primită de un CFO versus cea primită de un CEO, din analiză rezultă că remuneraţia fixă anuală a unui CFO reprezintă între 40% şi 100% din remuneraţia fixă anuală a unui CEO. Mediana este 67%, iar în trei companii remuneraţia fixă anuală primită de CFO este egală cu cea a unui CEO (două dintre aceste companii fac parte din indicele BET).

Totodată, studiul KPMG arată că există 17 directori financiari (CFO) care au primit o formă de remuneraţie variabilă în 2021. În toate cazurile (cu o singură excepţie), remuneraţia fixă reprezintă minimum 50% din totalul remuneraţiei (mediana este 72%).

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele