Urmare a turbulențelor de pe piața bancară, vezi falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank, americanii au dat un semnal puternic: și-au scos banii din depozite, o lovitură în plin încasată de instituțiile financiare din Statele Unite.
Potrivit datelor Federal Reserve, clienții băncilor au retras 98,4 miliarde de dolari din conturi în doar câteva zile.
Chiar dacă sistemul a pierdut, în numai o săptămână, aproape 100 de miliarde de dolari, „rămâne solid și rezistent”, au reacționat autoritățile.
Oficialii Consiliului de Supraveghere a stabilității financiare, reuniți vineri, 24 martie, într-o sesiune cu ușile închise, au insistat că „sistemul rămâne solid și rezistent”. Autoritățile de reglementare dau asigurări că, deși 100 de miliarde de dolari au „zburat” din depozite, sistemul bancar american este sigur.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, președintele Fed, Jerome Powell, și alți oficiali importanți din lumea finanțelor bancare au convocat pentru vineri o reuniune specială a Consiliului de Supraveghere.
Potrivit unui scurt comunicat remis presei, unul dintre membrii Federal Reserve – New York a informat grupul cu privire la „evoluțiile pieței”. „Consiliul a discutat condițiile actuale din sectorul bancar și a menționat că, deși unele instituții au fost supuse stresului, sistemul bancar american rămâne solid și rezistent. De asemenea, Consiliul a adus în discuție și eforturile în curs de desfășurare la agențiile membre menite a monitoriza evoluțiile financiare”, se arată în declarație.
Dar comunicatul a fost lansat, după cum remarcă și CNBC, în același timp în care noile date Fed au arătat că din depozitele bancare s-au retras 98,4 miliarde de dolari în doar o săptămână (8-15 martie), imediat după șocul falimentului Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Datele Fed arată că cea mai mare parte a banilor retrași au provenit de la bănci mici. În timp ce marii jucători din piață au înregistrat o creștere a depozitelor cu 67 de miliarde de dolari, băncile mai mici au avut pierderi (retrageri) de 120 de miliarde de dolari. Retragerile au redus depozitele totale la puțin peste 17,5 trilioane de dolari și au reprezentat aproximativ 0,6% din totalul sumelor depozitate în prezent în conturile bancare din SUA.
Altfel, CNBC remarcă și că fondurile mutuale de pe piața monetară au înregistrat o creștere a activelor, în ultimele două săptămâni, cu 203 miliarde de dolari, până la 3,27 trilioane de dolari.
„Avem instrumentele necesare pentru a proteja deponenții atunci când există o amenințare de vătămare gravă a economiei sau a sistemului financiar și suntem pregătiți să folosim aceste instrumente. Deponenții ar trebui să presupună că depozitele lor sunt sigure”, a transmis Jerome Powell imediat după decizia Fed de a majora ratele dobânzilor de referință cu încă un sfert de punct procentual.