EXCLUSIV. Paul Baranga, expert piața de capital ASF despre diversificarea portofoliului: Este recomandabil, din punctul de vedere al diminuării riscului

EXCLUSIV. Paul Baranga, expert piața de capital ASF despre diversificarea portofoliului: Este recomandabil, din punctul de vedere al diminuării riscului
Paul Baranga, expert piața de capital - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)
Publicat: 26/05/2021, 13:26
Actualizat: 26/05/2021, 13:27

Paul Baranga, expert piața de capital – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de GÂNDUL, despre modalități de diversificare a portofoliului, una dintre practicile investitorilor care sunt interesați să diminueze riscul. 

Tematica diversificării portofoliilor de investiții, este de mare actualitate, atât pentru investitorii începători, cât și pentru cei experimentați, spune Paul Baranga, expert piața de capital, ASF, care adaugă că această problematică trebuie privită și analizată din mai multe perspective.

Paul Baranga: Și din punctul de vedere al investițiilor, ouăle trebuie puse întotdeauna în mai multe coșuri

„În primul rând, m-aș referi la perspectiva administrării riscului: cu cât portofoliul de active financiare este mai diversificat, cu atât riscul de piață, asociat acestuia, este mai mic. Altfel spus, ca să folosesc o expresie mai puțin academică, poate un pic prăfuită, dar foarte plastică: ouăle trebuie puse întotdeauna în mai multe coșuri, nu doar într-unul singur” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Un alt aspect important este cel al costurilor. Pentru a putea construi un portofoliu de active financiare care să corespundă unui anumit profil investițional, este nevoie de o anumită valoare minimă a investiției. Cei care nu-și permit sa-si construiască un portofoliu de acțiuni si/sau obligațiuni, dar doresc să-și construiască un portofoliu optim, din punct de vedere al expunerilor, pot apela la achiziționarea de unități de fond emise de unul sau mai multe tipuri de fonduri, explică Paul Baranga. Diversificarea emitenților de unități de fond poate avea în vedere, atât administratorul cât și politica investițională a fiecărui fond de investiții.

Brokerul trebuie să se asigure că instrumentele financiare recomandate corespund cu profilul investițional al investitorului

Paul Baranga mai menționează că, înainte de a realiza o operațiune de tranzacționare, agentul intermediarului va efectua teste de oportunitate și de adecvare pe baza informațiilor obținute de la client, pentru a se asigura că instrumentele financiare recomandate corespund cu profilul investițional al respectivului investitor de retail.

Perspectiva drepturilor pe care le au investitorii, reprezintă un alt unghi din care trebuie privită diversificarea portofoliilor de investiții. Deși din punct de vedere al administrării riscului diversificarea portofoliului conduce la diminuarea riscului, din punct de vedere la costurilor aferente investiției, același efect al diminuării riscului se obține si prin intermediul unui portofoliu diversificat de unități de fond, dar la un cost mai redus decât prin construirea unui portofoliu de valori mobiliare. Astfel ca, aceste abordări trebuie sa fie analizate si din perspectiva drepturilor investitorilor, explică expertul ASF.

Un acționar are mult mai multe drepturi, conferite de legislație, decât un deținător de unități de fond

Spre exemplu, un acționar are mult mai multe drepturi, conferite de legislație, decât un deținător de unități de fond (ex: dreptul de vot, de a participa la AGA, de a contesta etc). În cazul deținerii de unități de fond toate aceste drepturi sunt exercitate de către administrator. Există investitori pentru care acest aspect contează și atunci drepturile trebuie să fie foarte bine cunoscute, în momentul în care este luată decizia de investiție, precizează expertul.

„Spun asta pentru că există investitori activi, care vor să participe la adunările generale ale acționarilor, să discute, să ridice anumite probleme etc și atunci această categorie de investitori nu rezonează foarte bine cu investiția în fonduri” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Protecția investitorilor, conferită de legislația în vigoare, ar trebui să reprezinte un punct extrem de important pe agenda fiecărui investitor, adaugă expertul. Acesta trebuie să știe că, indiferent de tipul investiției (in mod direct in acțiuni/obligațiuni sau indirect in unități de fond), beneficiază de efectul unor prevederi legale care au ca scop protejarea intereselor acestora împotriva practicilor frauduloase, a situațiilor de conflictelor de interese, a lipsei transparentei etc. Aceste principii sau modalități de protejare a intereselor investitorilor de retail se regăsesc, atât in pachetul legislativ MiFID II (aplicabil activității de intermediere), cât și în pachetul legislativ UCITs/AFIA (aplicabil administratorilor de fonduri de investiții).

ASF a devenit un furnizor de programe de educație financiară

Paul Baranga mai punctează că educația și, în special, educația financiară, sunt elemente extrem de importante. Diversificarea portofoliilor de investiții însumează o serie de competente si aptitudini care pot fi deprinse prin educație financiara.

„În contextul dinamicii vieții sociale din secolul XXI, educația continuă reprezintă unul dintre răspunsurile fundamentale la provocările societății contemporane. Evoluția științifică și tehnologică extrem de accelerată înseamnă, printre altele, si perisabilitate rapidă a cunoștințelor. Și piețele financiare se confruntă cu schimbări de paradigmă, mai ales după episoadele recente de criză financiară, și de aceea noi trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm din mers noilor provocări. Iar acest proces complex se poate realiza doar prin educație” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Rolul educației în acest domeniu este tocmai acela de a învăța consumatorul să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză, respectiv doar dacă a înțeles pe deplin efectele și consecințele acțiunilor lui. Iar acest proces de educație trebuie să se înceapă de pe băncile școlii. În ultima perioada ASF a devenit un adevărat furnizor de programe de educație financiară. Autoritatea și-a asumat acest rol și urmărește să dezvolte, în anii ce urmează, proiectele în acest domeniu, spune expertul ASF.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri