Fiecare român salariat, DATOR 7200 de lei. Cum este posibil așa ceva
România, ca țară, a ajuns să trăiască pe datorie, dar și mai grav este că oamenii de rând nu au habar de lucrul acesta. Statul s-a împrumutat masiv, iar fiecare salariat este acum bun de plată.
Antena 3 a arătat cum autoritățile, prin împrumuturile contractate în primele trei luni din 2024, au îndatorat fiecare român salariat cu câte 7200 lei.
Ai salariu? Ești dator!
Cu alte cuvinte, cine muncește și primește un salariu trebuie să știe că a fost îndatorat de stat cu 2400 lei în fiecare lună.
Unde se duc acești bani? Către plata pensiilor și salariilor, dar sunt folosiți și la achitarea dobânzilor și pentru refinanțarea datoriilor țării.
Citește și:
Potrivit cifrelor oficiale, în primele trei luni ale anului, deficitul a fost de 36 de miliarde de lei. Asta înseamnă 2,06% din Produsul Intern Brut (PIB).
Conform proiecției oficiale, deficitul pe tot anul în curs ar trebui să fie 5% din PIB, dar e foarte greu de crezut că statul va reuși să atingă acest obiectiv.
Omul de rând este direct afectat de situația creată, pentru că, practic, statul a îndatorat fiecare angajat din România, în primele trei luni, cu 7200 lei. Adică, 2400 de lei/lună, datorie pe care fiecare salariat o are din cauza împrumuturilor făcute de Ministerul Finanțelor.
Suma este una foarte mare, dacă ne amintim că salariul minim net pe economie, în momentul de față, este de 2080 lei. Diferența până la 2400 de lei ar putea fi, de exemplu, întreținerea la bloc pe care o o plătește, într-o lună de iarnă, o singură persoană.
Sau, calculând altfel, putem spune că 2400 lei înseamnă două pensii minime la nivel național, bani cu care supraviețuiesc aproximativ un milion de oameni în țară.
30 de miliarde de lei, la bugetul statului din TVA
Pe lângă deficitul acumulat de stat, românii au fost împovărați și prin taxele mari plătite. Lună de lună, sume importante ajung la bugetul statului sub formă de TVA.
Execuția bugetară arată că, din TVA, statul a încasat la buget, în primele trei luni din 2024, undeva la 30 de miliarde de lei.
Matematica ne spune că, astfel, fiecare român a contribuit cu 1600 lei. Sau cu 540 lei/lună.
România aplică o cotă standard de TVA de 19%. Pentru alimente, medicamente sau HoReCa, valoarea stabilită este de 9%.
Autoritățile susțin că țara noastră are o cotă de TVA mult mai mică decât în multe alte state membre ale Uniunii Europene. De aceea, la un moment dat s-a discutat inclusiv de majorarea TVA, dar nicio decizie nu a fost luată în acest sens, mai arată Antena 3.
PE ACELAȘI SUBIECT:
Victor Ponta: „România se împrumută mereu, dar banii se duc tot în afară”