Prima pagină » Economic » Finanțe » G20 declară război corporațiilor. Multinaționalele, impozit „de cel puțin” 15% din profit!

G20 declară război corporațiilor. Multinaționalele, impozit „de cel puțin” 15% din profit!

G20 declară război corporațiilor. Multinaționalele, impozit „de cel puțin” 15% din profit!

Grupul celor mai dezvoltate şi emergente economii din lume a anunţat sâmbătă, 10 iulie, că a ajuns la un acord istoric. G20 dă de veste lumii că s-a pus de acord „asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial „un impozit de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

G20 declară război corporațiilor, titrează presa occidentală, punctează France24. De acum înainte, fiecare tabără va ieși la atac cu toate armele pe care le are.

Reuniune la cel mai înalt nivel la Veneția

Miniştrii de Finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă.

De asemenea, G20 solicită acestui grup de lucru (denumit „Cadru incluziv” OCDE-G20) „să trateze rapid problemele restante şi să prezinte un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni” ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

Cum vor fi suprataxate multinaționalele

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale, şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

  • „Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite „de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile. În felul acesta, corporațiile reuşeau, prin practicile de optimizare fiscală, să plătească impozite mai mici.
  • „Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.
Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele