Prima pagină » Economic » Finanțe » Matei Păun, Black Sea Fund: Să oprești tranzacții pentru a aștepta să treacă un moment mai dificil, nu este o dovadă de profesionalism. Poate în criză există și oportunități

Matei Păun, Black Sea Fund: Să oprești tranzacții pentru a aștepta să treacă un moment mai dificil, nu este o dovadă de profesionalism. Poate în criză există și oportunități

Matei Păun, Black Sea Fund: Să oprești tranzacții pentru a aștepta să treacă un moment mai dificil, nu este o dovadă de profesionalism. Poate în criză există și oportunități

Matei Păun, co-fondator al fondului de investiții Black Sea Fund, consideră că un bun profesionist nu oprește tranzacțiile pentru a aștepta să treacă un moment mai dificil, precum o criză, și nici nu exclude posibilitatea apariției unor eventuale oportunități de afaceri într-o astfel de perioadă.

De altfel, în 2020, chiar și într-un context virtual, fondul a finalizat două tranzacții (cu DigiRay și Theta) pe o structură care să nu dezavantajeze antreprenorii și care să le permită acestora să recâștige ceea ce au pierdut în pandemie. Un bun finanțist găsește soluții care să țină cont de posibilele riscuri ale unei tranzacții, arată Matei Păun.

Pandemia, un fenomen temporar

Spre deosebire de criza din 2008 care nu avea neapărat un orizont clar, nu se știa cât va dura și ce va determina, pandemia este un fenomen finit temporar. În 2008, când a început totul, nimeni nu știa dacă va dura șase luni, șase ani sau 20 de ani. În schimb, pentru această pandemie, a existat un oarecare consens științific care spunea încă de la început că mai mult de doi – trei ani este improbabil să dureze.

Pandemia are această calitate importantă a unui sfârșit palpabil. Și chiar dacă a fost dificil, noi am rămas adepții ideii că poate chiar în toiul crizei există și oportunități” – Matei Păun, co-fondator al fondului de investiții Black Sea Fund.

Anul trecut, fondul a dus la bun sfârșit două tranzacții cu o structură care să le permită antreprenorilor să  nu fie “penalizați” pentru rezultate.

„Ne-am străduit să creăm o tranzacție care să fie win-win pentru toată lumea asigurând astfel o aliniere și un echilibru sustenabil între antreprenori și investitori”, a menționat Matei Păun.

Stomatologia, unul dintre cele mai fragmentate domenii  

Discuțiile cu DigiRay au început chiar înainte de pandemie, în ianuarie – februarie anul trecut.

„Pe noi ne-a atras zona de stomatologie pentru că aveam deja experiența intermedierii vânzării DentEstet către Med-Life și a Dentotal către Abris. De asemenea, în cazul Dentotal exista asemănarea vânzării tot către un fond de investițîi”, a precizat Matei Păun.

Pe de altă parte, zona de stomatologie este printre cele mai fragmentate sectoare, cu aproximativ 17.000 de medici stomatologi și circa 12.000 de cabinete.

„Ne-am uitat la mai multe oportunități pe segmentul de cabinete, dar, într-un final, am considerat că este mai înțelecpt să intrăm pe partea de imagistică. Această nișă este mult  mai puțin fragmentată și este mai ușor să iei 30% din piața de imagistică decât să ajungi la același procent din cea de cabinete. Ca să luăm 30% din aceasta ar fi trebuit să facem tranzacții cu sute sau chi-ar mii de cabinete”, a adăugat Matei Păun.

Cele două momente esențiale ale tranzacției cu DigiRay au fost ajungerea la un acord în legătură cu valoarea companiei și la cel în legătură cu necesitatea banilor pentru dezvoltare.

Serviciile de fit-out, necesare   

Reprezentanții fondului au considerat că și în aceste momente dificile companiile vor avea nevoie de servicii de fit-out. Mulți s-au gândit că se închid birourile, într-adevăr, o parte s-au închis, dar o parte s-au reorganizat pe alte principii. De exemplu, pe modelul de work-sharing. Acest fapt este valabil pentru orice business, iar anumite business-uri se reașează, se modifică.

„Problema pentru un business precum Theta ar fi dacă totul ar încremeni, ar înseamna că nimeni nu mai face nimic. Dar atât timp cât avem schimbări în zona de birouri, direcția este mai puțin importantă, esențial este să existe o dinamică”, a afirmat Matei Păun.

Buget de 43 milioane euro

Black Sea Fund este un fond de investiții fondat în 2018 de către Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea și Adrian Vasile. Fondul are un buget de 43 de milioane euro, iar până acum a investit în companiile Intermedio General Group  (Theta) și Clinica Dentară (DigiRay). Black Sea Fund este interesat în special de companii de marime medie, iar investiția per companie este între trei – opt milioane de euro.