Paranghelie în pandemie: Primăriile locale nu renunță la artificiile de Revelion. Mii de euro din banii publici pentru serbări interzise
Odată cu sfârșitul campaniei electorale, a luat sfârșit și mimarea atitudinii cuvioase față de banul public. Așa că unii dintre edilii locali au decis să cheltuiască mii de euro pe focuri de artificii, deși serbările publice sunt interzise în această perioadă.
În comune sau mari orașe, de Crăciun sau Revelion, primarii au decis că ar fi bine să dea câteva mii sau zeci de mii de euro pe efecte pirotehnice. Greu de spus în beneficiul cui, în condițiile în care Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă prevede „interdicția desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/ sau private”.
Mii de euro pentru artificii de un sfert de oră în loc de tablete pentru copiii săraci
Comuna Ostrov din Tulcea are aproape 2.000 de locuitori și 196 de elevi prinși în școala gimnazială sau grupele de grădiniță. Multe familii sunt sărace, 80 din 800 primesc ajutor social și au copii cărora nu le pot asigura mijloacele necesare studiului pe internet. În acest context, primăria a cerut Inspectoratului Școlar Județean Tulcea 110 dispozitive electronice. A primit doar 20.
„Ar mai fi nevoie de niște tablete, dar să vedem ce facem, pentru că inspectoratul ne pune pe noi, administrația și școala, să găsim soluții pe fonduri europene pentru așa ceva”, explică Niculae Spânachi, secretarul primăriei. Adaugă faptul că în cele 80 de familii beneficiare de ajutor social mai toate au copii, situația socială e destul de precară în zonă. Este singurul care a răspuns la telefonul primăriei, spune că edilul și viceprimarul sunt plecați.
„Nu pot să vă dau relații, pentru că nu știu, nu am numărul domnului primar, că nu are telefon de serviciu, are doar unul personal”, se eschivează secretarul întrebat fiind despre achiziția directă pentru spectacolul pirotehnic.
Pe 15 decembrie, primăria comunei Ostrov lansa achiziția directă pentru „Foc de artificii Crăciun 2020”, pentru care oferea un buget de 14.000 de lei (aproape 3.000 de euro). De acești bani dorea, conform caietului de sarcini, „focuri de artificii profesionale cu articole pirotehnice omologate, cu un nivel superior de efecte”.
E oportun să dai cu artificii în noaptea de Revelion. Sau de Paști…
Fost administrator public al județului Sibiu, Sebastian Dotcoș a revenit din 27 septembrie la conducerea primăriei Marpod. Din cei 150 de elevi din comună, 50 au tablete de la inspectorat, restul se descurcă prin forțe proprii. Pentru ei, edilul vrea să acceseze la începutul anului viitor un program și să mai cumpere o sută de dispozitive.
Până atunci, a contractat servicii pirotehnice de 2.000 de euro, chiar dacă recunoaște că s-ar putea să nu le folosească în noaptea dintre ani. „Poate se dă voie, nu știm, așteptăm, recomandările sunt că nu, dar sunt numai recomandări. Dacă nu, doar ni se furnizează produsele și fac de Paști, nu e problemă”, răspunde imperturbabil Dotcoș.
Cât privește oportunitatea, spune că din fotoliul de edil de comună lucrurile se văd altfel decât de la oraș. El consideră că e oportun să fac artificii în noaptea de Revelion, cum a fost de 20 de ani încoace. Iar în mediul rural oamenii pot să stea și-n casă, să vadă artificiile din curte, nu e ca la oraș unde trebuie să se adune într-o piață foarte mare. ”Nu sunt toate curțile orientate în aceeași direcție, dar dacă se face pe un deal poate tot satul să vadă”, consideră primarul.
Câte mii de euro se pot cheltui pentru un spectacol interzis?
Fără număr sau, mai exact, multe mii de euro, care găuresc bugetele firave și insuficiente ale unor localități deficitare în administrarea banului public și al contribuabililor.
Exemplele nu sunt singulare. În comuna Ghioroc din Arad s-au pus deoparte 12.000 de lei (2.500 de euro) pentru servicii pirotehnice, alți 5.800 (1.200 de euro) se dau în comuna Topolog (Tulcea).
De departe, campionii banilor cheltuiți pentru artificii de Revelion sunt gălățenii. Municipalitatea a pregătit 134.000 de lei (fără TVA), respectiv peste 30.000 de euro pentru „Prestări servicii de organizare a unor spectacole cu focuri de artificii ocazionate de evenimentul Revelion 2021”.
De ce responsabilii din primăria locală au decis așa, dacă legea nu permite? Pentru că e prevăzut în programul acțiunilor culturale!
„Evenimentul Revelion 2021 este prevăzut în Planul acţiunilor culturale, sociale, sportive și civice pentru anul 2020, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Galați nr. 570/12.12.2019”, se arată în caietul de sarcini al achiziției directe. Hotărârea e dinaintea pandemiei, când nu existau actualele restricții.
Am întrebat în urmă cu patru zile reprezentanții Primăriei Galați cum se va desfășura evenimentul și cât de oportună este organizarea lui, în condițiile în care sunt interzise sărbătoririle publice, din cauza stării de alertă. Încă nu au găsit un răspuns rezonabil, dar ma mult ca sigur acesta se va ivi în lumina artificiilor dintre ani.