Pensiile speciale sunt și de o sută de ori mai mari decât cele mai mici pensii. Câți seniori trăiesc din indemnizație socială

Pensiile speciale sunt și de o sută de ori mai mari decât cele mai mici pensii. Câți seniori trăiesc din indemnizație socială
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/06/2021, 08:00

Cele mai mari pensii medii din România sunt chiar şi de o sută de ori mai mari decât cele mai mici, iar aproximativ 1,1 milioane de seniori încasează lunar sume cuprinse între 200 şi 800 de lei, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la Adevărul pe baza datelor din luna mai ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Aproape 1,1 milioane de pensionari de asigurări sociale primesc o pensie de până în 800 de lei lunar, respectiv nivelul fostei pensii sociale minim garantate, în prezent indemnizația socială pentru pensionari. La polul opus, peste 55.000 de pensionari încasează lunar peste 5.000 de lei.

Categoriile speciale de pensionari

În această categorie intră şi cei peste 9.600 de beneficiari de pensii speciale (pensii de serviciu), dintre care aproape 3.100 nu a contribuit deloc, dar încasează din bugetul de stat, o pensie medie de aproape 13.000 de lei, Conform analizei Adevărul. Aceasta a fost calculată pe toate cele șase categorii de pensii speciale plătite din bugetul CNPP, în care nu sunt incluse pensiile militarilor și ale foștilor angajați ai Ministerului de Interne.

Pensiile de serviciu sunt formate dintr-o cotă plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS) – respectiv pensia cuvenită strict în funcție de contributivitate – şi o cotă plătită de la Bugetul de Stat (BS) – care este diferența dintre cuantumul stablit prin legi speciale și pensia pe care ar fi urmat beneficiarul să o primească pe baza sumelor virate din salarii.

  • Membri ai corpului diplomatic şi consular al României
  • Funcţionarii publici parlamentari
  • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
  • Magistrați – procurori și judecători
  • Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor
  • Membri ai Curții de Conturi

Potrivit datelor CNPP analizate de Adevărul, în timp ce unele indemnizații sunt cuprinse între 200 și 300 de lei pe lună, cea mai mare pensie de serviciu medie se apropie de 20.000 de lei pe lună.

Conform calculelor Adevărul, statul achită anual 1,5 miliarde de lei, pentru numai 9.665 pensionari, în timp ce 4,65 de milioane de pensionari încasează anual 88,5 miliarde de lei.

Cei mai bogați pensionari de lux

Astfel, în luna mai, pensiile medii speciale de care au beneficiat cei 9.665 pensionari de lux au fost de 12.880 de lei, respectiv un total de aproape 124 de milioane de lei virat în conturile acestora într-o singură lună, conform calculelor Adevărul.

Pe primul loc al celor mai mari pensii de serviciu se află magistrații, cu puțin sub 20.000 de lei pe lună (19.946 lei). Mai puțin de jumătate (1.597) dintre cei 4.317 de beneficiari au contribuit la pensiile publice.

Ministrul Muncii dezvăluia, în ianuarie, că din acest domeniu justiției provine persoana cu cea mai mare pensie publică, respectiv 78.634 de lei. Din total, 5.205 de lei reprezinta contributivitatea, iar 73.429 lei provin din „criterii favorizante obținute pe baza legii”.

Pe locul secund, cu pensia medie de 11.329 de lei lunar, în luna mai, sunt foștii piloți din aviația civilă, 1.418 la număr, dintre care toți au avut contributivitate, însă la completarea sumei stabilită prin lege au contribuit și fonduri din bugetul de stat.

Locul trei este ocupat de foștii angajați ai Curții de conturi, dintre care doar unul nu a avut contribuții, cu o pensie medie de 8.292 lei.

Urmează în clasament cei 805 de foştii angajaţi ai Corpului Diplomatic, dintr care 65 nu au cotizat deloc la sistemul public de pensii, încasează lunar în medie câte 5.744 de lei, apoi foştii funcționari parlamentari, cu pensii medii aproape egale cu foştii grefieri.

Astfel, pentru cei 767 foşti funcționari parlamentari, din care 153 nu au cotizat deloc la sistemul de pensii publice, pensia medie de 4.833 de lei lunar, în timp ce 1.770 de foştii grefieri – dintre care 157 nu au cotizat deloc – primesc câte 4.822 de lei.

Aproape 60% dintre foștii agricultori primesc indemnizație socială pentru pensionari

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat în luna mai a fost de 1.601 lei, iar numărul pensionarior de asigurări sociale a fost de 4.657.743 persoane, iar, cu tot cu agricultorii, acesta ajunge la 4.890.491. Aproximativ 2,53 de milioane de pensionari primesc sume de până la nivelul pensiei medii.

Potrivit legii, beneficiarii sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, sunt sub valoarea de 800 de lei, încasează de la stat diferența pentru a ajunge la această sumă care reprezintă, din 1 septembrie 2020, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare).

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009, în trimestrul I din 2021, a fost de 940.100 de persoane, din care:

  • 795.100 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 140.300 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,8% din totalul acestora;
  • 4.700 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...