Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB

Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB
Publicat: 22/12/2020, 15:26

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 73 miliarde lei, la 30 septembrie 2020. Este mai mult cu 18% față de septembrie 2019, relevă cele mai recente date comunicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârșitul lunii septembrie 2020, a fost de aproape 7%, la 73 de miliarde lei, peste nivelul din decembrie 2019, când erau 65 miliarde lei.

Investițiile în instrumente cu venit fix reprezentau 74% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce un procent de 20% a fost investit în acțiuni. Diferența de 6% se regăsește în alte domenii, precum fonduri ce investesc în imobiliare sau în parteneriate de tip public – privat.

Aproape opt milioane de participanți la Pilonul II

La 30 septembrie 2020 erau înregistrați, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,6 milioane de participanți, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019. Aceleași date arată că, în Pilonul II, valoarea medie a participației, la 30 septembrie 2020, a fost de circa 190 lei/participant (circa 40 euro).

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 de fondurile de pensii administrate privat, a fost de aproape 70 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată din 2019.

De asemenea, la finalul lunii septembrie 2020, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de aproape 11% comparativ cu decembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către participanți însumând 124 milioane lei pentru aproape 9.000 de participanți și beneficiari.

La 30 septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 68%, mai mult cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Contul pe Pilonul III este puțin peste jumătate din contul pe Pilonul II

Valoarea medie a unui cont al participanților la sistemul pensiilor facultative era, la finalul trimestrului trei din 2020, de 5.235 lei, cu 7% mai mare decât în septembrie 2019, și 57% din valoarea unui cont mediu din fondurile Pilonului II.

Conform raportului ASF, valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 septembrie 2020 de fondurile de pensii facultative, a fost de 2,7 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

La sfârșitul lunii septembrie 2020 erau înregistrați în sistemul pensiilor facultative 521.000 de participanți, cu 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2019.

La nivelul Pilonului III, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2020, a fost de 140 lei/participant, valoare egală cu cea înregistrată în luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către 6.362 de participanți și beneficiari însumând aproximativ 57 milioane lei.

La finalul lunii septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii facultative. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64% la 30 septembrie 2020, în creștere cu 7,13 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?