Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță

Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță
Publicat: 12/02/2021, 08:54
Actualizat: 12/02/2021, 11:30

Proiectul de buget pentru 2021 păstrează, în linii mari, veniturile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. Se vor oferi în continuare indemnizațiile de hrană și vouchere de vacanță, în anumite condiții ușor contradictorii, nu și cupoanele sociale pentru educație ori indemnizația pentru limită de vârstă, în cazul aleșilor locali.

Pus în dezbatere publică joi seara, noul proiect al bugetului pentru anul în curs păstrează, în linii mari, beneficiile aferente bugetarilor.

Conform scrisorii – cadru a Ministerului de Finanțe, propunerile sunt făcute „având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung”.

Beneficiile care se păstrează

Conform proiectului de buget se intenționează menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor și sporurilor de care beneficiază personalul din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

Se păstrează cuantumul indemnizației de hrană la nivelul din anul 2020 (4.160 lei/an). Se acordă în continuare alocația valorică pentru drepturile de hrană de care beneficiază personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la nivelul lunii ianuarie 2019. În plus, se menține și indemnizația de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

Se vor oferi și în acest an voucherele de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice, urmând a fi prorogate în anul 2022 prevederile referitoare la acordarea indemnizației de vacanță.

Măsura prevăzută în scrisoarea – cadru a Ministerului Finanțelor este însă în ușoară contradicție cu cea din raportul de buget al aceluiași minister. Acesta susține „prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice”. Măsura ar urma să fie luată indiferent de sistemul de finanţare și de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică.

Deciziile care se amână

Proiectul bugetului prevede prorogarea până în anul 2022 a măsuri de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetățean român și a cupoanelor sociale pentru educație.

Se amână și termenul de intrare în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune. În acest context, se menține aplicarea Legii privind venitul minim garantat, pentru o perioadă de minimum un an, „pentru a nu afecta familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social și pentru a evita crearea unor noi probleme sociale prin creșterea riscului de excluziune socială, ținând seama și de contextul social și economic actual”, conform scrisorii – cadru transmise de Ministerul de Finanțe.

S-a prelungit pentru anul 2022 termenul de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

Abia din ianuarie 2022 se acordă indemnizația de 50% din salariul de bază al funcției de medic, de care ar fi trebuit să beneficieze din ianuarie 2021 personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate.

În plus, nu se vor indexa în anul 2021, cu rata medie anuală a inflației, pensiile de serviciu, cele militare de stat și indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

Guvernul susține că măsurile sunt luate în scopul predictibilității politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, al menţinerii stabilităţii macroeconomice și al păstrării echilibrelor bugetare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×