Cererea înregistrată din partea băncilor comerciale a fost ridicată, cu oferte de aproape 2 miliarde de lei.
Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,93%, maturitatea reziduală a obligațiunilor vândute prin redeschiderea emisiunii cu scadență în aprilie 2020 fiind de 65 de luni. Statul a atras cel mai recent fonduri prin această emisiune în luna iulie, când randamentul s-a situat la 3,5%.
Emisiunea de obligațiuni cu maturitatea la șapte ani a fost lansată în martie 2013, iar statul a atras până în prezent, prin aceste titluri, 3,895 miliarde lei, inclusiv rezultatul de luni.
Trezoreria intenționează să redeschidă marți emisiunea cu scadență în 2020 printr-o sesiune suplimentară în cadrul căreia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma licitației de luni. Suma vizată este de 45 de milioane de lei.
În luna noiembrie, Finanțele au împrumutat 3,39 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie, obligațiuni pe 15, 10 și 5 ani în cadrul licitațiilor de referință, inclusiv suma obținută luni, precum și 288 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.
Trezoreria a anunțat că vrea să împrumute în noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni și de obligațiuni cu scadență la trei, cinci, șapte, zece și 15 ani.
Statul a planificat să atragă 3,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie și obligațiuni în cadrul licitațiilor de referință, unde costurile de împrumut sunt stabilite în funcție de cererea din partea cumpărătorilor, și 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, în cadrul cărora sunt împrumutate sume mai mici prin vânzarea de titluri în condițiile stabilite la licitația principală.
Trezoreria a atras în luna octombrie de pe piața internă 4,085 miliarde de lei, din care 3,794 miliarde de lei în cadrul licitațiilor de referință, iar restul prin sesiuni suplimentare.
De la începutul anului, Ministerul Finanțelor a împrumutat din piața internă 37,4 miliarde lei și 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv suma încasată prin licitația de luni.
La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe piețele internaționale, respectiv 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligațiuni cu maturități de 10 și 30 de ani.