Prima pagină » Economic » Finanțele propun creșterea pragului de venit din „Electorată” la 3.000 lei. Cu cât ar putea scădea ratele la creditele în franci elvețieni

Finanțele propun creșterea pragului de venit din „Electorată” la 3.000 lei. Cu cât ar putea scădea ratele la creditele în franci elvețieni

Finanțele propun creșterea pragului de venit din „Electorată
Ministerul Finanțelor propune modificarea, prin lege, a ordonanței de urgență privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, denumită atunci "Electorata", prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, numărul potențialilor beneficiari crescând cu 200.000.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâncov, a făcut propunerea în cadrul comisiei de buget a Camerei Deputaților, unde sunt audiați, în acest moment, reprezentanții BNR, ai Asociației Române a Băncilor, a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

În expunerea sa, Darius Vâlcov a cerut, astfel, amendarea ordonanței 46/2014, în condițiile în care gradul de îndatorare a populației este la un nivel ridicat. Statistic, ministrul Finanțelor a arătat că din soldul creditelor populației, de 101 miliarde de lei, 61% sunt credite în valută, iar cele în franci elvețieni reprezintă 9,8 miliarde de lei, adică 15,7% din total.

„În acest caz, considerăm necesară, mai ales pe fondul tensiunilor apărute ca efect al evoluției cursului francului elvețian, urgentarea amendării prevederilor ordonanței 46/2014”, a precizat Vâlcov, în cadrul comisiei de buget.

Concret, el a făcut referire la simplificarea schemei de rescadențare a creditelor, extinderea sferei de cuprindere în această schemă a debitorilor persoane fizice, sprijinirea mai consistentă a debitorilor în sensul creșterii veniturilor disponibile, prin deduceri speciale pentru credite de la 900 la 1.500 de lei pe lună (maximum 240 de lei reducere de la impoziul pe venit).

În plus, Ministerul de Finanțe a propus și acordarea deducerii speciale din luna următoare rescadențării creditului și flexibilizarea mecanismului de rescadențare și a duratei.

Dacă aceste modificări vor fi adoptate cu celeritate în Parlament, Darius Vâlcov a precizat că se vor putea aplica de la 1 martie 2015.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanță de urgență pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Ordonanța s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât și pentru clienți, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Citește și