Finanțele vor să împrumute 3,1 miliarde de lei în decembrie, mai mult decât titlurile care ajung la scadență

Finanțele vor să împrumute 3,1 miliarde de lei în decembrie, mai mult decât titlurile care ajung la scadență
Publicat: 29/11/2012, 13:07
Actualizat: 23/03/2019, 06:35

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să atragă în luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piața internă, ușor sub suma împrumutată în luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei, însă mai mult cu 1,3 miliarde lei compartiv cu titlurile care ajung la scadență, informează Mediafax.

Peste jumătate din suma programată (1,7 miliarde lei) ar urma să fie împrumutată prin trei licitații pentru certificate de trezorerie. Dintre acestea, două operațiuni au o sumă indicativă de câte 500 milioane lei, iar una de 700 milioane lei.

Prima licitație pentru certificate de trezorerie va avea loc luni, 3 decembrie, când Finanțele vor să atragă 500 milioane lei.

Ministerul a programat, totodată, cinci licitații pentru vânzarea de obligațiuni cu maturități între 2 și 15 ani, prin care vrea să împrumute 1,4 miliarde lei.

Astfel, pe 6 decembrie sunt programate două licitații pentru vânzare de obligațiuni cu scadență la doi ani (400 milioane lei) și, respectiv, la 15 ani (100 milioane lei). Două licitații vor fi organizate și pe 13 decembrie, când Trezoreria intenționează să vândă obligațiuni cu maturitate de doi ani (400 milioane lei) și, respectiv, cinci ani (200 milioane lei).

Ultima licitație din acest an este programată pentru 20 decembrie, când Finanțele își propun să împrumute 300 milioane lei, prin vânzare de obligațiuni cu scadență la trei ani.

În data de 19 decembrie ajunge la scadență o emisiune de certificate de trezorerie lansată în decembrie 2012 de Finanțe, în valoare de 1,713 miliarde lei.

„Suma mai mare planificată (de 3,1 miliarde lei – n.r.) ar putea adăuga la presiunea de creștere a randamentelor pentru titluri de stat, fapt ce va pune la test recenta dispoziție a Ministerului Finanțelor de a vinde sumele planificate în pofida unor costuri în creștere. Cu toate acestea, estimăm că finanțarea net pozitivă a Ministerului Finanțelor nu va fi suficientă pentru a acoperi creșterea deficitului bugetar în decembrie, ceea ce ar putea conduce la vânzări de valută din rezerva de lichiditate ale Ministerului Finanțelor, cu efecte pozitive pentru leu pe termen scurt”, se arată într-o analiză a ING.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în total în acest an 50,1 miliarde lei din piața locală. La această sumă se adaugă emisiuni în valută de 3 miliarde euro și 2,25 miliarde dolari.
Potrivit unei analize a grupului bancar Erste, necesarul de finanțare al Ministerului de Finanțe va fi de 70 de miliarde de lei anul următor, nivel similar celui din acest an, iar statul ar trebui să folosească piețele externe într-o măsură mai mare pentru a-și asigura fonduri necesare.

Din necesarul de finanțare estimat la 70 de miliarde lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate și dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.

Calculele Erste privind necesarul brut de finanțare nu iau în calcul vânzarea unor active ale statului.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, maturitatea medie a datoriei emise pe piața locală este de doar 1,7 ani, situație care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată de pe piața locală are maturitatea mai mică de un an, în timp ce numai 3,4% depășește 5 ani.

Această situație ar putea deveni o problemă în viitor, în cazul în care condițiile de pe piața financiară se înrăutățesc, din cauza factorilor externi sau interni, potrivit Erste. Riscurile interne sunt o accelerare neașteptată a inflației și o posibilă deteriorare a situației politice.

Ministerul de Finanțe ar trebui să folosească piețele globale mai mult pentru acoperirea necesarului brut de finanțare în 2013 și 2014, din două motive, consideră banca austriacă.

O astfel de strategie ar consolida rezervele valutare ale Băncii Naționale a României, asigurând „muniție” pentru apărarea cursului leului în contextul unor ieșiri importante de valută pentru plățile către FMI. Plățile combinate ale Ministerului de Finanțe și băncii naționale către FMI vor atinge vârful în următorii doi ani, cu 5,2 miliarde de euro în 2013 și 5,3 miliarde de euro în 2014. Împreună cu intrările scăzute de capital privat și accesarea redusă de fonduri europene, această situație ar putea pune în pericol stabilitatea leului, se arată în nota Erste.

Al doilea motiv care susține atragerea de fonduri mai importante prin emisiuni de obligațiuni în valută în următorii doi ani este extinderea maturității datoriei peste cea de pe piața locală. Împrumuturi externe mai mari ar diminua presiunea de finanțare asupra statului și ar reduce costurile.

De asemenea, Ministerul de Finanțe ar trebui să emită pe piața locală obligațiuni în lei cu maturități mai lungi , 10, 15 și posibil 20 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×