Autoritățile finlandeze suspectează că un gazoduct din Marea Baltică și un cablu submarin au fost vizate de acte de sabotaj, în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Finlanda și Estonia au anunțat duminică oprirea fluxului prin gazoductul Balticconnector din cauza unei scurgeri suspecte. ”Pe baza observațiilor noastre, suspectăm o scurgere de la gazoductul dintre Finlanda și Estonia. Valvele au fost închise”, a comunicat grupul energetic Gasgrid Finland, citat de agenția The Associated Press.
Oficiali de la Helsinki au declarat marți, sub protecția anonimatului, că principala ipoteză în investigație este cea a unui act intenționat de distrugere, informează grupul media Bloomberg. În contextul incidentului, prețurile gazelor au crescut ușor în Europa. Autoritățile finlandeze au semnalat că au fost depistate avarii și la un cablu submarin.
”Este probabil ca daunele produse la conducta de gaz și la cablul de telecomunicații să fie rezultatul unor activități externe. Cauzele nu sunt clare încă, investigația continuă, prin cooperarea dintre Finlanda și Estonia”, a comunicat marți seară președintele finlandez, Sauli Niinisto, citat de agenția Reuters.
Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a afirmat că daunele din Marea Baltică generează ”îngrijorare”, subliniind însă că aprovizionarea cu energie este stabilă. ”Este prematur să stabilim cine a comis aceste daune”, a subliniat premierul Finlandei.
Comisia finlandeză de investigații a subliniat că, deocamdată, nu a stabilit clar dacă a fost un act deliberat sau un accident.
Incidentul din Marea Baltică generează preocupări suplimentare referitoare la vulnerabilitatea infrastructurii submarine, după exploziile care au vizat în septembrie 2022 gazoductele Nord Stream, care fac legătura între Rusia și Germania. Moscova și NATO se acuză reciproc de comiterea atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2. Moscova a atribuit atacurile Ucrainei, susținând că au fost implicate și Statele Unite și Marea Britanie.
De la atacurile asupra gazoductelor Nord Stream, statele din cadrul Alianței Nord-Atlantice au intensificat operațiunile de monitorizare a infrastructurii energetice, utilizând sateliți, aeronave militare, nave și submarine, în special în Marea Nordului și Marea Baltică.
Citește și: