Firma care deține „autocarul morții ” refuză să precizeze la ce companie de asigurări are polița auto. „De ce vă interesează? Nu vă pot divulga aceste date”
Reprezentanții Gregory Tour, firmă care deține autocarul implicat în accidentul din Muntenegru, au refuzat marți să precizeze la ce companie de asigurări este încheiată polița de asigurare RCA pe baza căreia familiile victimelor care au avut de suferit vor putea primi despăgubiri.
„Eu nu știu de ce vă interesează pe dumneavoastră această informație. Nu vă pot divulga aceste date. Noi vom anunța familiile când totul va fi OK”, a comunicat sec reporterului gândul o voce de la celălalt capăt al firului, înainte de a întrerupe brusc convorbirea.
Experții în asigurări sunt de părere că cei îndreptățiți ar trebui să facă cererile de despăgubire „cât mai repede”.
Valentin Țuca, CEO la AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare-reasigurare de pe piața din România, a declarat marți la ZF Live, că potrivit informațiilor sale, firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru ar avea o poliță RCA la Omniasig VIG.
Contactați de gândul, reprezentații Omniasig s-au declarați prudenți în legătură cu confirmarea asigurării, arătând că nu li s-a comunicat încă numărul de înmatriculare a mașinii implicate în accident pentru a verifica apoi polița RCA.
Cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală
„Sunt toate circumstanțele să putem spune că va fi cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată în România, pentru că n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto”, estimează Valentin Țuca.
Limita de despăgubire pentru vătămări corporale sau deces, indiferent de numărul celor afectați, este în prezent de 5 milioane de euro, iar cea pentru daune materiale este de un milion de euro. Sumele sunt calculate în lei la cursul de schimb de la data producerii accidentului.
Pentru a primi despăgubiri, familiile celor care au avut de suferit din accident trebuie mai întâi să depună o cerere la firma de asigurări sau să se adreseze fie unui avocat, fie unei firme specializate care să le reprezinte. Cererea va fi însoțită de mai multe acte prin care persoanele trebuie să dovedească faptul că au avut de suferit în accident sau că au rude implicate în eveniment.
Teoretic, în termen de 15 zile după ziua depunerii ultimului document cerut în scris de asigurator, compania de asigurări ar trebui să plătească despăgubirea. De regulă însă, companiile de asigurări contestă sumele solicitate de victime, și se ajunge în instanță.
29 dintre supraviețuitorii accidentului de duminică sunt aduși marți în țară, urmând să fie internați la spitalele Floreasca, Elias, Universitar și Bagdasar Arseni. Alte 18 persoane și-au pierdut viața. Nouă sunt din București, 5 din județul Argeș, una din Cluj, una din Ilfov și 2 din Timiș. Între cei au decedat, se numără și unul dintre șoferi.