Angajatorii pot primi subvenții lunare de până la 2.500 de lei, dacă angajează persoane care au împlinit 50 de ani, sau care au între 16 și 29 de ani. Aceste subvenții vor fi oferite Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM) și au ca scop inserția, sau reinserția persoanelor ale căror contracte de muncă au fost afectate direct de epidemia SARS-CoV-2.
Totodată, subvențiile în cuantum de cel mult 2.500 de lei pentru încadrarea în muncă a persoanelor care au împlinit vârsta de 50 de ani sau a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani au ca scop asigurarea de ajutor financiar pentru susținerea plății salariilor, potrivit ANFOM.
Pentru a primi subvenții, angajatorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, în ceea ce privește angajarea categoriilor vizate. Angajările trebuie ealizate până în ultima zi a anului 2020 și trebuie să fie pe o perioadă nedeterminată.
„Astfel, potrivit art. III din OUG nr. 92/2020, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau a stării de alertă primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei”, anunță ANOFM. „De aceeași facilitate pot beneficia și angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârșitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani”, a adăugat Agenția.
Pentru acordarea acestor sume, angajatorii vor încheia o convenţie cu ANFOM la nivel judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.
De asmenea, pentru primirea subvențiilor și angajații trebuie să întrunească anumite condiții. Cele 2 categorii menționate trebuie să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, iar angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni prevăzut în textul ordonanței.
„Sprijinul oferit de ANOFM se aplică, în aceleași condiții, și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere”, a anunțat Agenția.
„Această măsură de sprijin este una dintre măsurile active de sprijin imediat adoptate de Guvern, astfel încât impactul negativ asupra evoluției înregistrată pe piața muncii să fie unul cât mai redus, în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, prin stimularea angajatorilor de a încadra în muncă persoane care au împlinit vârsta de 50 de ani ale căror contracte individuale de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, precum și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 29 de ani, categorii pentru care inserția/reinserția pe piața muncii este mai dificil de realizat”., a menționat ANFOM.