Fiscalitate cu termen de predictibilitate de 6 luni, cer liberalii. Ciucă și Boloș se angajează să rezolve echilibrul între cheltuieli și taxe
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat, miercuri la cea de-a XXXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, că şi-a propus şi a susţinut ca măsurile fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetului de stat. Liderul PNL a mai spus că băncile din ţara noastră trebuie să sprijine, să capitalizeze companiile româneşti.
Președintele Senatului şi-a luat angajamentul, în nume personal şi al ministrului Finanţelor, ca tot ceea ce va fi modificare fiscal-bugetară pe viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare, de cel puţin şase luni.
„Piața economiei este foarte sensibilă”
Liderul liberalilor a mai spus că este cât se poate de volatil şi sensibil contextul internaţional în care se află România şi a adăugat că „piaţa economiei este foarte sensibilă la un cadru de securitate destul de efervescent”.
„Suntem ţară de graniţă a Ucrainei, suntem nu departe de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, suntem într-o zonă, regiunea Mării Negre, cu tot ceea ce înseamnă zona Balcanilor de vest, zona conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre şi vrem, nu vrem toate aceste chestiuni impactează, produc consecinţe şi pentru mediul de afaceri. De aceea, spuneam de responsabilitatea oricărui lider, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, trebuie să se concretizeze în a încuraja orice formă de dialog, orice formă de parteneriat. Sigur, putem să discutăm despre cifre şi să aducem în discuţie faptul că anul trecut am reuşit, şi am reuşit cu dumneavoastră, prin tot ceea ce aţi făcut dumneavoastră, prin dumneavoastră înşivă şi împreună cu investitorii străini, să realizăm o creştere în valoare nominală a PIB-ului de 49 de miliarde de euro. Am reuşit să realizăm un cadru, aşa cum spuneam, de încredere pentru investitorii străini şi am beneficiat de aproximativ 11 miliarde de euro investiţii străine directe, a explicat Ciucă.
IMM-urile, furnicile României
Acesta a precizat că aproximativ 2 milioane şi jumătate de locuri de muncă sunt asigurate de către întreprinderile mici şi mijlocii şi că firmele româneşti asigură o profitabilitate de 7,8%.
Liderul PNL a avut un mesaj pentru reprezentanţii băncilor şi anume ca aceştia să susţină şi să sprijine companiile româneşti.
Totodată, dincolo de ceea ce poate să facă Guvernul, ce pot să facă instituţiile statului, băncile din România trebuie să vină şi să sprijine, să capitalizeze companiile româneşti. Discutăm de un raport credite-depozite de 70%. Normal ar fi să depăşească 100%. Şi când spun toate acestea, am în vedere că am avut discuţii la fel de deschise şi cu Asociaţia Băncilor din România, rugându-i să înţeleagă potenţialul de dezvoltare a României şi oportunităţile pe care le oferă cei care s-au angajat şi îşi riscă propriul buget pentru investiţii, iar băncile de aceea sunt aici,să asigure finanţarea necesară, să capitalizeze afacerile din România”, a mai declarat Ciucă.
Preşedintele Senatului a încheiat prin a spune că modificările fiscal-bugetare pe viitor trebuie să se petreacă după o perioadă suficient de mare şi anume şase luni.