Prima pagină » Economic » Fiscul a închis un local pentru 3 LEI. Au mai rămas de recuperat 100 DE MILIARDE

Fiscul a închis un local pentru 3 LEI. Au mai rămas de recuperat 100 DE MILIARDE

Un magazin de carne din Suceava a fost închis pentru 50 de lei în minus în casierie, un restaurant din București pentru 3,28 de lei plus. De asemenea, un alt local a fost amendat pentru o sticlă de palincă nedeclarată.

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislații privind bonul fiscal, Direcția Generală Antifraudă a declanșat o amplă operațiune de control la nivel național. „Majoritatea firmelor verificate la nivel național, în perioada 15-23 martie 2015, de către inspectorii antifraudă, respectă prevederile legale privind dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, fiind însă constatate și sancționate corespunzător și încălcări ale legislației în vigoare”, a anunțat Fiscul, precizând că au fost dispuse 778 amenzi contravenționale totale de 3,8 milioane lei, confiscări în valoare de 550.000 lei și suspendarea activității a 174 puncte de lucru.

Magazin cu lacătul pe ușă după ce casiera a dat restul greșit

Mulți agenți economici s-au plâns de acțiunile Fiscului, susținând că acestea sunt abuzive. La Suceava, unul dintre magazinele unui producător de carne a fost închis pentru 50 de lei în minus în casă. „Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei și 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greșit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100.  Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancțiune, suspendarea activității pe o lună și amendă de 5.000 de lei. După lege așa este”, a povestit pentru gândul patronul magazinului sancționat.

 Reprezentanții unui restaurant din București , PUB 18, susțin că li s-a suspendat activitatea pentru 3,28 de lei nedeclarți, și au protestat într-un mod inedit față de măsură. „ANAF a depistat nedeclarați 3,28 lei! Inspectorii au dispus suspendarea activității. Este corect. Mulțumim ANAF pentru vigilență”, este mesajul pe care l-au publicat pe site-ul oficial.

10.000 de lei amendă pentru o sticlă de palincă neînregistrată

Un alt local a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ”Ni s-a dat și o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greșit. Pentru o singură sticlă…”, a explicat șeful de sală al respectivului local.

Un restaurant din București a fost închis de inspectorii fiscali care au găsit suma de 185 de lei, care nu era acoperită de bonurile emise în ziua controlului. Potrivit reprezentanților restaurantului, banii reprezentau bacșișul ospătarilor. „La ora 11:30 seara, la cei cinci ospătari s-a găsit 185 de lei în plus”, au mai susținut ei.

„Legea trebuie aplicată, dar nu face nicio diferențiere dacă ai 60 de bani în plus sau 200 de milioane de lei în plus. Pe noi ce ne deranjează este că am fost prezentanți ca făcând evaziune fiscală. Considerăm că este o acțiune de PR, de imagine, pentru această instituție nouă”, au precizat reprezentanții White Horse. 

În Capitală, inspectorii fiscali au decis suspendarea activității mai multor restaurante și localuri cunoscute, pentru perioade cuprinse între o lună și trei luni, întrucât nu emiteau bonuri fiscale.  Acestea se aflau în zone precum Dorobanți, Herăstrău, dar și Bulevardul Decebal și în Mall Vitan. Printre restaurantele sau localurile a căror activitate a fost suspendată se numără Dristor Kebap Mall Vitan,  La Belle Epoque, La Fattoria, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan) și Restaurant Casa Dragonului, potrivit unor surse Mediafax.

Hotelierii cer modificarea legii: „Cum e posibil ca pentru un bacșiș să îți pună lacătul pe ușă?”

Hotelierii de pe litoral sunt și ei nemulțumiți de efectele măsurile inspectorilor fiscali și amenință cu boicotarea deschiderii sezonului estival. Ei cer modificarea ordonanței în baza căruia fiscul acționează.

„Pe baza O.U.G. 91/2014, inspectorii Antifraudă închid afaceri fără motive temeinice, pentru acte fără pic de gravitate. Așa că Executivul trebuie să o suspende, dacă nu trebuie să găsim căile de o ataca la Curtea Constituțională. Mediul de afaceri constănțean nu cere suspendarea controalelor, ci controale corecte, pentru că noi nu suntem infractori, noi angajăm mii de oameni. Dacă un restaurant sau un hotel va fi închis în plin sezon pentru o lună, apoi sigur apoi intră în faliment. Cum e posibil, pentru o abatere minoră, cum ar fi un bacșiș, să îți pună lacătul pe ușă?”,  a declarat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, citat de observator.ro.

„Vrem să fim tratați cu respect, cum noi tratăm statul român. Solicităm desființarea acestei ordonanțe, pentru că produce efecte dezastruoase asupra activității noastre. Deja, unde apare mașina Antifraudă, toți își închid prăvăliile. Nu pentru că nu și-au plătit taxele, ci pentru că le e teamă să nu găsească inspectorii 20 de lei în plus în casă și să îi închidă pentru o lună”,  a susținut și Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța. 

Ponta: Inspectorii Antifraudă să combată evaziunea cu duritate, dar în limita bunului-simț

Apariția tot mai multor cazuri în care s-a reclamat excesul de zel al agenților Fiscului, l-au făcut pe premierul Victor Ponta să îi ceară șefului ANAF, Gelu Diaconu, să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii și a bunului-simț, fără excese.

„ANAF își pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, și sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule președinte. În limita legii și a bunului-simț, că, totuși, când mergem și facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaților ANAF să-și facă datoria cu duritate, dar nu cu excese și sunt convins că veți găsi această limită”, i-a spus Ponta șefului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan-Diaconu, în fața presei, cu ocazia prezentării datelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an.

Consiliul Fiscal estimează evaziunea la 16% din PIB

„Victoriile” fiscului anunțate la finalul unei săptămâni de controale în toată țara sunt nesemnificative în raport cu nivelul real al evaziunii din România. Potrivit unui raport de anul trecut al Consiliului Fiscal nivelul evaziunii fiscale a atins un nivel record în 2013, 16% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 102 de miliarde de lei.

O mare parte din aceasta, 76,7 miliarde de lei, provine din evaziunea fiscală la TVA. În jur de 20 de miliarde vin din evaziunea fiscală  din munca la negru și de la populație (sector informal), reprezentând 4,74 miliarde la capitolul impozit pe venit și 15,28 miliarde la CAS.  Evaziunea la impozitul pe profit este estimată de Consiliul Fiscal la 2,79 de miliarde de lei, iar cea la ccize și taxa de viciu la 2,43 de miliarde de lei.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, peste aproape 10 miliarde de lei din evaziunea estimată la TVA se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depășind 80%. 

CLICK PENTRU A MĂRI

 

 

Autor

Citește și