Guvernul Orban a adoptat, în ședința maraton de marți seara, o Ordonanță de Urgență pentru reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care prevede reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi și eliminarea a 35 de posturi de conducere. Anunțul a fost făcut de Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.
Potrivit proiectului de ordonanță, procesul de restructurare de la ANAF presupune și reducerea numărului de vicepreședinți de la patru la trei, iar Direcția Generală Antifraudă (DGAF) va fi reorganizată și ea.
Reducerea numărului de vicepreședinți este motivată de nevoia de eficientizare a procesului decizional și pentru diminuarea costurilor operaționale.
În prezent, cei patru vicepreședinți ai ANAF coordonează patru mari arii de activitate ale agenției: vama, antifrauda fiscală, colectarea și inspecția fiscală. Proiectul de lege propus de Finanțe prevede comasarea atribuțiilor legate de antifraudă fiscală și inspecție fiscală sub un singur vicepreședinte.
Guvernul susține că funcționarea DGAF în actuala structură organizatorică nu a produs efectele așteptate în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale și creșterea colectării veniturilor bugetare, Direcția confruntându-se cu o acută lipsă de personal.
Astfel, statutul DGAF va fi modificat pentru a permite transferul unor angajați din alte departamente ale ANAF. „Se propune așadar transformarea de urgență a funcțiilor publice specifice din cadrul DGAF în funcții publice generale care să asigure redistribuirea personalului specializat în mod fluent și fără barierele impuse inerent de „funcția specifică””, se menționează în proiect.
Anunțul de la miezul nopții
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat marți seara, aproape de miezul nopții, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea ANAF. „A fost adoptată și Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea ANAF, vorbim despre reducerea structurii de personal a acestei instituții cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreședinți rămân trei. Este un act normativ promis pentru reorganizarea acestei instituții și eficientizarea activităților de colectare a impozitelor și taxelor percepute contribuabililor români”, a arătat Ionel Dancă.
Acesta a precizat că, așa cum a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, în prima lună de activitate ANAF a înregistrat o depășire a încasărilor față de program de aproximativ 300 de milioane de lei, iar față de aceeași lună a anului trecut, o creștere a încasărilor de 1,5 miliarde de lei.
Ce spun sindicatele: va fi afectată NEGATIV colectarea taxelor la buget
Încă din ianuarie, anuntul ministrului de Finante, potrivit caruia reorganizarea ANAF presupune restructurarea unui numar de 2150 de posturi de structura si de conducere, a atras reactii negative din partea sindicatelor din Administratia Fiscala care arata ca aceasta masura va avea un efect negativ in colectarea veniturilor bugetare.
„Atragem atentia tuturor factorilor de decizie ca actuala intentie a guvernantilor de reorganizare a ANAF prin reducerea de posturi creeaza o stare generala de nemultumire a personalului din sistem, acutizata in timp de aceasta permanenta reorganizare a ANAF, subiect preluat de fiecare partid politic ajuns la guvernare. Aceasta stare generala de nemultumire si stres in randurile salariatilor are un efect contrar celui urmarit de catre Guvern, si anume un efect negativ in colectarea veniturilor bugetare”, arata Federatia Sindicatelor din Administratia Fiscala (FSAF) „Solidaritatea”, intr-un comunicat remis presei vineri – 10 ianuarie 2020.
Sursa citata atrage atentia asupra lipsei acute de personal din cadrul ANAF, reamintind de cazul din 2013 cand, sub pretextul modernicarii, insitutia a eliminat din sistem un numar semnificativ de inspectori fiscali.
„Taierea posturilor din ANAF se vrea a fi realizata sub pretextul informatizarii si modernizarii acestei institutii. Paradoxal, ‘informatizarea’ ANAF incepe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, cand, sub acelasi pretext, modernizarea ANAF si desfiintarea Garzii Financiare, un numar semnificativ de inspectori fiscali cu vechime si experienta au fost eliminati din sistem.
Locurile astfel vacantate prin reorganizarea ANAF nu au fost de un real folos in modernizarea institutiei, chiar contrar, locurile vacante au fost ocupate in anii urmatori prin transfer de la alte institutii (functionari publici fara experienta in sistemul fiscal)”, se precizeaza in comunicatul FSAF.