Fitch a retrogradat ratingul Ciprului. Care este motivul acestei hotărâri

Publicat: 25 06. 2012, 19:22
Actualizat: 21 03. 2019, 03:45
1-2206398-afp-mediafax-foto-alex-mita

Reprezentanții agenției Fitch au retrogradat ratingul Ciprului la nivelul „junk” din cauza temerilor conform cărora statul ar putea avea nevoie de un plan de salvare de la faliment al băncilor venit din partea oficialilor zonei euro, informează Novinite.

„Fitch apreciază că posibilitatea continuării majorării capitalului pentru băncile cipriote din partea sectorului privat este limitată și, prin urmare, presupune că acest capital va trebuie să fie furnizat de către guvern”, anunță reprezentanții agenției.

Ratingul Ciprului a fost retrogradat de la calificativul „BBB-” la calificativul „BB+”, Fitch devenind astfel ultima dintre cele trei mari agenții din domeniu care privează statul cipriot de un ratig favorabil investițiilor.

Economia cipriotă este a treia cea mai mică din Uniunea Europeană. Totodată, produsul intern brut al statului insular este cu peste 11 miliarde de euro mai mic decât cel al Bucureștiului, reiese din datele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP). Astfel, PIB-ul Ciprului a fost în 2011 de 17,7 miliarde de euro, în timp ce economia Capitalei a fost evaluată la circa 29,4 miliarde de euro.

Ciprul, al căror bănci sunt puternic expuse situației din Grecia, va avea nevoie de 4 miliarde de euro pentru a-și susține băncile, conform celor de la Fitch.

Cyprus Popular Bank, una dintre cele mai mari bănci ale acestui stat, a suferit pierderi majore în timpul restucturării datoriei grecești din luna martie a acestui an și are nevoie acum de circa 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Reprezentanții Fitch susțin că retrogradarea se datorează, în principal, expunerii celor mai mari bănci ale acestui stat, mai exact Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank și Hellenic Bank, în fața Greciei.

„Chiar și presupunând că Grecia rămâne în zona euro, băncile cipriote vor fi nevoite să suporte în continuare pierderi masive de împrumuturi în timp ce economia Greciei continuă să se contracte pe termen mediu, dar și o deteriorare a calității bunurilor”, au mai explicat oficialii agenției.

Și reprezentanții agenției Moody’s au retrogradat, luni, Ciprul de la calificativul „BBB-” la calificativul „BB+”, din cauza temerilor referitoare la sistemul bancar al acestui stat. Oficialii Standard & Poor’s au retrogradat, la rândul lor, în luna iunie a acestui an Ciprul de la ratingul „BBB” la „BB+”.

Două bănci cipriote sunt prezente, în momentul de față, în România, mai exact Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank, prin intermediul Marfin Bank.