Fitch a revizuit perpectiva RATINGULUI acordat celui mai mare producător de gaze din România, în acord cu ratingul suveran al țării. Evaluarea Romgaz
Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a anunțat, marți, acționarii că agenția Fitch Ratings a revizuit perspectiva rating-ului acordat companiei de la „stabilă” la „negativă” şi a confirmat rating-ul „BBB-” pentru Datoria pe Termen Lung a Emitentului („Longterm Issuer Default Rating” – IDR). Această măsură vine ca urmare a deciziei similare, de săptămâna trecută, privind ratingul suveran al României.
Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. a informat acționarii și investitorii, marți, printr un raport curent transmis Bursei de Valori București, că Agenția de rating Fitch Ratings Limited (“Fitch”) a revizuit perspectiva ratingului acordat ROMGAZ de la „stabilă” la „negativă” şi a confirmat rating-ul „BBB-” pentru Datoria pe Termen Lung a Emitentului („Long-term Issuer Default Rating” – IDR).
„Revizuirea perspectivei rating-ului Romgaz urmează revizuirii recente a perspectivei rating-ului suveran al României din data de 17 decembrie 2024. Astfel, revizuirea perspectivei rating-ului suveran al României de la «stabilă» la «negativă» determină revizuirea similară a perspectivei rating-ului Romgaz”, arată raportul semnat de directorul general al companiei Răzvan Popescu.
Potrivit oșefului Romgaz, raportul emis de Fitch a reiterat faptul că rating-ul „reflectă poziţia dominantă a ROMGAZ în piaţa gazelor naturale din Romania, potenţialul de creştere a producţiei ca urmare a dezvoltării perimetrelor Neptun Deep şi Caragele şi politica financiară conservatoare”. Primul rating a fost atribuit Societății de către Fitch în data de 21 mai 2024.
Neptun Deep „va asigura independența energetică a României și va poziționa țara drept cel mai mare producător de gaze naturale al UE”
Conform agenției, în atribuirea ratingului au fost evaluare mai multe aspecte cheie, primul dintre ele fiind planurile semnificative de investiții.
„Romgaz are planuri ambițioase de dezvoltare a Neptun Deep, un proiect offshore de adâncime în Marea Neagră românească. Romgaz a achiziționat un pachet de 50% din proiect de la Exxon Mobil pentru 1 miliard de euro în 2022 și este în parteneriat cu OMV Petrom, operatorul Neptun Deep. Planul de dezvoltare include infrastructura a zece sonde și o platformă offshore, producția estimată să înceapă în 2027, atingând un vârf brut de producție de aproximativ 8 miliarde de metri cubi (bcm) anual. Romgaz și OMV Petrom vor investi împreună până la 4 miliarde de euro în proiect”, arată Agențoia Fitch.
Specialiștii agenției consideră Neptun Deep ca un proiect de transformare pentru Romgaz, care îi va permite să crească producția de gaze naturale la aproximativ 150 de mii de barili echivalent petrol pe zi (kbep/zi) de la 83 kbep/zi în 2023, stopând tendința de scădere a producției din zăcările mature existente.
„Proiectul va asigura, de asemenea, independența energetică a României și va poziționa țara drept cel mai mare producător de gaze naturale al UE din resurse interne. Considerăm riscul de execuție ca fiind gestionabil, având în vedere experiența partenerului în dezvoltarea proiectelor de petrol și gaze”, arată raportul citat.
Potrivit agenției internaționale, Romgaz a funcționat în trecut cu o poziție netă de numerar, reflectând managementul său financiar prudent.
În plus, agenția menționează printre aspectele evaluare luarea deciziilor și supravegherea „foarte puternică”.
Potrivit Fitch, Guvernul României exercită un control semnificativ asupra procesului decizional al Romgaz privind activitățile sale operaționale, performanța financiară, structura de finanțare și planurile de investiții. Această influență este evidențiată de participația de 70%, deținută de statul român, prin Ministerul Energiei. Supravegherea este robustă, Romgaz fiind nevoită să facă raportări frecvente și periodice asupra indicatorilor cheie operaționali și financiari. Prin urmare, considerăm luarea deciziilor și supravegherea drept „foarte puternice”, arată raportul Fitch.
„Evaluăm păstrarea rolului politicii guvernamentale drept «Puternic», datorită rolului esențial al Romgaz în autosuficiența energetică și securitatea României. Producția de gaze naturale de către Romgaz, deținerea rețelei de stocare a gazelor din România și generarea de energie electrică sunt vitale pentru economia națională. O neplată a Romgaz ar perturba furnizarea în continuare a unui serviciu public cheie. Mai mult, implicarea Romgaz în proiecte strategice precum Neptun Deep evidențiază și mai mult importanța sa pentru sectorul energetic al țării”, arată raportul Fitch.
Profit în creștere, după 9 luni
Romgaz, care a ajuns, marți, la o capitalizare de 20,69 de miliarde de lei, are o cifră de afaceri, după 9 luni din 2024, de 5,62 miliarde lei, în scădere cu 17,33% față de același interval din 2023, dar profitul net a fost în creștere cu 4,84%, ajungând la la 2,27 miliarde lei, conform celui mai recent raport ce include rezultatele financiare consolidate.
- Performanțele operaționale și financiare ale Grupului Romgaz realizate în primele 9 luni ale anului 2024 se mențin la niveluri ridicate.
- Profitul net consolidat pe acțiune (EPS) a fost de 0,59 lei.
- Marjele principalilor indicatori de rentabilitate la 30 septembrie 2024: profitul net consolidat (40,39%), EBIT consolidat (46,19%) și EBITDA consolidat (53,81%) continuă să se mențină la niveluri ridicate (30 septembrie 2023: 31,84%, 57,36% și respectiv 63,07%).
Consumul de gaze naturale estimat la nivel național pentru perioada de raportare a fost de 70,41 TWh, cu aproximativ 1,7% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2023 din care cca. 13,87 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferența de 56,54 TWh cu gaze din intern.
Pentru primele nouă luni ale anului 2024 livrările totale ale Romgaz, pe piața internă, au reprezentat un procent de 51,63% în consumul estimat la nivel național, cu 3,3% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, livrările de gaze naturale din producția internă pe piața din România ale Romgaz au reprezentat 64,28% din consumul național acoperit cu gaze din producția internă.
Producția de gaze naturale realizată în primele 9 luni ale anului 2024 a fost de 3.671,96 mil.mc, fiind cu 4,46%, respectiv 156,96 mil.mc, mai mare decât producția înregistrată în perioada similară a anului 2023.
Cantitatea de energie electrică produsă în primele 9 luni din 2024 a fost de 729,675 GWh, cu 13,75% mai mare (88,209 GWh) față de perioada similară a anului trecut.
În Trimestrul 3, Romgaz a produs 278,906 GWh energie electrică, cu 135,019 GWh, respectiv 93,83%, mai mult decât în perioada similară din 2023, arată raportul la 9 luni al Romgaz.
Sursă foto: Romgaz
Citiți și: