Țările din zona euro riscă retrogradări ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiază de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda și Olanda, pentru că politicienii nu reușesc să demonstreze că pot pune capăt crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
„Ratingurile din uniunea monetară se află sub presiuni puternice. Dacă nu va apărea în curând lumina la capătul tunelului, riscul de destrămare a zonei euro va crește. Politicienii vor continua să bâjbâie, iar soluțiile de ultimul moment majorează costul administrării crizei”, a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligațiunilor Spaniei, Italiei și Germaniei au crescut, marți. Astfel, randamentul obligațiunilor spaniole cu maturitate în 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligațiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. În cazul obligațiunilor germane de același tip, randamentul obligațiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfârșitul săptămânii trecute să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiază de sprijin financiar european, după Grecia, Irlanda și Portugalia.
Acordul a avut loc înaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat ieșirea țării din uniunea monetară.
„Am făcut o evaluare a necesarului de recapitalizare al sectorului bancar spaniol și credem, în scenariul de bază, că este nevoie de 50-60 de miliarde de euro. În cel mai rău caz, suma ar putea urca la 90-100 de miliarde de euro. Astfel, pachetul anunțat în weekend este suficient. Considerăm că este un pas pozitiv, care poate contribui la stabilizarea situației”, a afirmat Parker într-un interviu.
El a arătat că principala preocupare rămâne riscul de contagiune în cazul în care Grecia iese din zona euro. Impactul direct at fi mic, dar un exit al putea să afecteze și țările cu ratinguri triplu A, a mai spus Parker, adăugând că incertitudinile privind soarta Greciei sunt „uriașe”.
Numai patru țări, Germania, Luxemburg, Finlanda și Olanda, mai dispun de ratinguri triplu A de la toate cele trei mari agenții de rating, Fitch, Moody”s și Standard&Poor”s.
Spania dispune de rating „BBB”, iar Italia „A-„, din partea Fitch.
Autoritățile din Spania nu vor reuși să respecte țintele referitoare la deficitul bugetar din acest an și 2013, consideră Parker. În privința Italiei, directorul Fitch crede că nu va avea nevoie de sprijin extern.
‘Italia este mult mai aproape de o poziție macroeconomică sustenabilă. Deficitul bugetar este destul de mic, deficitul de cont curent este mult mai redus, iar sectorul bancar nu are probleme”, a explicat reprezentantul Fitch.
Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al Italiei va scădea în acest an la 2% din PIB, comparativ cu 6,4% în cazul Spaniei.
Datoria publică a Spaniei va atinge în acest an 80,9% din PIB, față de 124% în Italia.
În cazul Greciei, CE prognozează un deficitu bugetar de 7,3% din PIB și o datorie publică de 161% din PIB.