Confirmarea ratingurilor și perspectiva stabilă reflectă creșterea economică de anul trecut peste așteptările Fitch și faptul că producția industrială și comerțul de retail continuă să susțină cererea internă, compensând creșterea mai lentă a exporturilor.
„Pentru 2015 și 2016, Fitch anticipează că România va înregistra o creștere economică apropiată de potențial, de 2,7%, respectiv 2,8%”, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
În luna septembrie a anului trecut, Fitch a revizuit în scădere creșterea economică pentru 2014, de la 2,8% la 2,2%, dar a anunțat o estimare de creștere medie anuală de 3% pentru următorii doi ani. Prognoza anterioară era ușor mai optimistă decât cifrele curente publicate de agenția de evaluare.
Totodată, Fitch notează că o absorbiție peste așteptări a fondurilor europene poate contribui la accelerarea creșterii economice. În schimb, înrăutățirea mediului economic extern și/sau un proces mai rapid de dezintermediere al băncilor ar putea crea riscuri de încetinire a creșterii economice.
„Creșterea economică din România este susținută în prezent de politica monetară relaxată a Băncii Naționale. Cu o dobândă de politică monetară de 2,25%, există spațiu ca BNR să ajusteze dobânzile pentru a susține stabilitatea prețurilor”, consideră Fitch.
Prețurile scăzute ale alimentelor și energiei au menținut inflația sub ținta BNR de 2,5% plus/minus 1%, dar Fitch estimează că revenirea treptată a cererii va spori presiunile inflaționiste, conducând la o inflație medie de 1,1% în 2015 și 2,3% în 2016.
Ratingurile obligațiunilor negarantate în valută și monedă locală au fost confirmate la BBB-, respectiv BBB. Plafonul de țară a fost menținut la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3.
„Ratingurile României sunt susținute de poziția fiscală ușor mai bună decât a celorlalte state cu ratinguri BBB și de perspectiva economică relativ pozitivă, PIB-ul fiind așteptat să crească aproape de potențial, în următorii doi ani”, potrivit Fitch.
Agenția menționează totuși că ratingul este constrâns de problemele structurale din economie, care continuă să limiteze evoluțiile pozitive din sectorul bancar, mediul de afaceri și reducerea decalajelor față de veniturile din state cu ratinguri mai ridicate.
Fitch anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,5% din PIB, peste prognoza guvernamentală de 1,2%, și o pondere a datoriilor în PIB de 39%.
Atât deficitul bugetar cât și ponderea datoriei în PIB sunt sub nivelurile medii pentru categoria de rating BBB, respectiv deficit de 2,7% din PIB și o pondere al datoriei publice de 41% din PIB.
Cu toate acestea, recentele discuții la nivel guvernamental de modificare a codului fiscal, care implică o relaxare fiscală pe termen mediu, prin diferite scăderi de taxe, reprezintă riscuri în analiza Fitch pentru finanțele publice ale României.
Agenția notează faptul că băncile sunt bine capitalizate, cu o rată de adecvare a capitalului, Tier 1, de 15% la sfârșitul lui 2014, în timp ce eforturile în desfășurare ale băncilor pentru dezintermediere au contribuit la reducerea ponderii creditelor neperformante în sector la 14% (sfârșitul lui 2014) de la 22% în 2013.
Există totuși riscuri în sectorul bancar, generate de ponderea relativ ridicată a creditelor în valută, de 56,3% din totalul împrumuturilor, la sfârșitul lui 2014, care expun sectorul la variațiile de curs valutar, cum a fost cazul aprecierii recente a francului elvețian.
Agenția mai notează că ratingurile României sunt constrânse de un număr de probleme structurale, între care ineficiența companiilor de stat și infrastructura publică slabă.