Florin Cîțu aduce Apocalipsa financiară peste România. „Deficitul bugetar va urca la 9,1%!” – VIDEO
Rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare vine cu vești proaste: deficitul va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.
Într-o conferință de presă, Cîțu a precizat că „MFP propune o rectificare bugetară, pentru anul 2020, cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei”.
Florin Cîțu: „Contracție economică de 4,2%”
Ministrul Finanțelor spune că deficitul de 9,1% a fost construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru anul acesta. „La începutul lui 2020, era în buget o estimare a creşterii de 4,2%, acum ne aflăm la o contracţie de 4,2%. Este o diferenţă de 8 procente care se vede bineînţeles şi în deficit, care se majorează cu 5 miliarde de lei”.
Din explicațiile ministrului Cîțu, majorarea deficitului este generată de neîncasarea unei sume de 4,2 miliarde de lei în ultima parte a anului, ca urmare a deciziei de eşalonare a datoriilor pe care companiile le-au acumulat din martie până în octombrie. Referitor la cea de-a treia rectificare din 2020 an, Florin Cîţu a precizat că vor creşte cheltuielile bugetului general consolidat şi a enumerat printre priorităţi sănătatea, asistenţa socială, educaţia şi investiţiile.
Florin Cîțu promite bani mai mulți pentru asigurările sociale
MFP anunță că bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate se va suplimenta cu suma de 1,1 miliarde de lei, iar la Ministerul Dezvoltării sumele alocate în plus sunt de un miliard de lei. Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se suplimentează cu circa 1,8 miliarde de lei pentru acoperirea sumelor necesare recalculării pensiilor şi a măsurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative create de pandemia Covid-19 (şomaj tehnic, măsura prin care se plăteşte 41,5% din salariul brut al angajatului şi munca flexibilă).
Veniturile bugetului consolidat sunt estimate, la finalul acestui an, la aproximativ 337 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298 miliarde de lei din economie şi 32 miliarde de lei din fonduri nerambursabile.
În încheiere, Florin Cîțu a anticipat un deficit bugetar pentru 2021 de 7% din PIB!