Florin Cîțu analizează cum și-au cheltuit ministerele banii alocați. Anunțul premierului privind rectificarea bugetară
Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că în această perioadă analizează modul în care fiecare minister a cheltuit banii solicitați, în perspectiva elaborării primei rectificări bugetare din acest an.
Șeful Executivului le atrage atenția miniștrilor cu o execuție bugetară sub parametri că vor trebuie să ofere asigurări că vor cheltui banii alocați în următoarele șase luni. Mesajul a fost transmis print-o postare pe Facebook, în care anunță stadiu primei rectificări bugetare.
Calendarul rectificării
„Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte”, a explicat premierul, care citează articole din Legea bugetului de stat pentru 2021.
Conform art. 56, alin (1) până la data de 25 iulie 2021 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor art. 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit alin (2), pe baza analizei prevăzute la alin. (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni.
„Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”
„Rezultatele analizei execuției bugetare, analiză care nu are legătură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni. Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, a anunțat premierul.
Deficit al bugetului general consolidat, la finalul lui 2020, era de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB), iar ținta de deficit bugetar, conform bugetului de stat pentru acest an este de 7,16% din PIB.
Bugetul 2021 a fost construit pe o creștere economică de 4,3%. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.