Prima pagină » Economic » Florin Cîțu, despre măsurile prevăzute în OUG: „Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie”

Florin Cîțu, despre măsurile prevăzute în OUG: „Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie”

Florin Cîțu, despre măsurile prevăzute în OUG: „Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie”

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, 10 februarie, după ședința de Guvern, că ordonanța de urgență în care sunt prevăzute mai multe măsuri financiare nu a fost încă adoptată.

Florin Cîțu a subliniat faptul că nu se renunță la impelmentarea unor măsuri nepopulare.

„Cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale. Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv. Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie. Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut. Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta. Deci sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîțu.

Ce se întâmplă cu taxele în 2021

„Nu vom crește taxele. Prin măsurile luate rămân mai mulți bani în mediul de afaceri. E un an cu creștere economică. Reforma companiilor de stat, vom vedea, fiecare pas de restructurare va fi analizat. Nu putem crește anual subvențiile. Subvențiile azi sunt duble față de 2017, și doar pentru că au crescut salariile. Ați simțit că performanța bugetarilor s-a dublat? Nu e austeritate, nu scade nici un venit față de anul trecut. La un deficit de 7% nu ai cum să ai austeritate. Vor fi modificări în Parlament privind sporurile și indemnizația de hrană”, a mai susținut premierul.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre situația care a stârnit nemulțumiri în rândul studenților, respectiv eliminarea gratuității și revenirea la vechea formulă, de  reducere 50%. Florin Cîțu a dat drept exemplu gratuitățile acordate elevilor în alte țări, spunând că „România era țara care era în afara sistemului”.

Citește și