UPDATE | Premierul anunță finalizarea primei variante a rectificării bugetare. „Solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public”
Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că a elaborat o primă variantă a proiectului de rectificare bugetară, urmând să trimită documentul liderilor Coaliției de guvernare. Primul-ministru a precizat că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar peste ținta asumată în Legea bugetului de stat pe 2021, adăugând că unele ministere vor beneficia de alocări suplimentare.
Florin Cîțu a transmis, printr-un mesaj postat pe Facebook, că îi așteaptă pe toți miniștrii să își prezinte execuția bugetară pentru primul semestru al anului și a solicitat mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor asumate prin Legea bugetului de stat pe 2021.
Premierul făcuse referire, luni dimineață, la câteva dintre realizările și concluziile din execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului, în contextul anunțatei rectificări, subliniind că nu se așteaptă la creșterea deficitului bugetar.
Resurse suplimentare, dar în limita deficitului
„Despre rectificare. Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară. În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a scrie premierul, pe Facebook.
Premierul anunțase în urmă cu o săptămână, că în această perioadă analizează modul în care fiecare minister a cheltuit banii solicitați, în perspectiva elaborării primei rectificări bugetare din acest an.
„Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului”, a scris premierul.
„Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectificare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, a transmis Florin Cîțu.
Cheltuielile programate au înregistrat un decalaj
În acest sens, Florin Cîțu a menționat câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:
- „Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;
- „Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;
- „De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.
Deficitul bugetului general consolidat, la finalul lui 2020, era de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB), iar ținta de deficit bugetar, conform Legii bugetului de stat pentru acest an este de 7,16% din PIB.
Bugetul 2021 a fost construit pe o creștere economică de 4,3%. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.
Deficitul bugetar în primele șase luni din 2021 a scăzut față de anul trecut, ajungând la 33,81 miliarde de lei lei (2,96% din PIB), mai mic față de deficitul de 45,17 miliarde de lei (4,28% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit execuției bugetului general consolidat la 30 iunie 2021, publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).