Prima pagină » Economic » FLORIN CÎȚU: Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare la 15 miliarde de lei

FLORIN CÎȚU: Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare la 15 miliarde de lei

FLORIN CÎȚU: Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare la 15 miliarde de lei
Florin Cîțu, către Marcel Ciolacu: „Fii bărbat! / Sursă Foto: GOV.RO

Guvernul este pregătit să crească plafonul de garantare pentru creditele acordate firmelor la 15 mld. de lei, de la 10 mld. lei per beneficiar, dacă va fi nevoie, a transmis, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook.

„IMM-urile care vor să acceseze liniile de credit pentru investiţii şi capital de lucru, din pachetul pentru IMM aprobat în şedinţă de guvern, nu au nevoie de certificat de stare de urgenţă! Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare la 15 miliarde lei la rectificarea bugetară, dacă este nevoie”, a precizat, vineri, Florin Cîţu.

https://www.facebook.com/florin.citu/posts/10219452968253141

 

Joi, Florin Cîţu a spus că această criză economică pe care o traversăm este o criză atipică şi nu există lecţii pe care le-ar putea lua, însă guvernanţii se pot inspira din ceea ce s-a mai întâmplat în trecut.

„Există un interes foarte mare pentru ceea ce se întâmplă în economie astăzi şi am decis să ies mai des, să explic cum văd eu lucrurile. Este o criză atipică, o criză economică ce se suprapune unei crize în sănătate. Nu cred că mai există cineva care a trecut prin aşa ceva, deci nu există lecţii pe care să le fi avut din trecut. Putem să ne inspirăm din crizele trecute, dar nu ştiu dacă totul va funcţiona. De aceea, măsurile pe care le luăm nu sunt perfecte, dar suntem gata să venim cu măsuri noi imediat în funcţie de cum vedem impactul în economie”, a spus ministrul de Finanţe, într-un live pe Facebook.

Acesta a spus că una dintre măsurile luate de Guvern este pentru ca IMM-urile afectate în această perioadă de criză să poată avea acces la finanţare.

„Poţi să mergi la o bancă, să îţi iei o linie de credit pentru investiţii, pentru capital de lucru, dobânda este subvenţionată 100% de stat pe perioada stării de urgenţă şi câteva luni după aceea, iar creditele sunt garantate până la 90%, în funcţie de mărimea creditului”, a explicat ministrul.

Despre şomajul tehnic, Cîţu a spus, joi, că statul plăteşte 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie.

Citește și