Prima pagină » Economic » FMI a modificat estimările privind evoluția economiei României în 2020 și 2021

FMI a modificat estimările privind evoluția economiei României în 2020 și 2021

FMI a modificat estimările privind evoluția economiei României în 2020 și 2021

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei României, atât pentru anul în curs, cât și petru 2021.

Informația este cuprinsă în cel mai nou raport „World Economic Outlook” (WEO), publicat marți de instituție și citat de Agerpres.

Dacă în luna aprilie a acestui an Fondul Monetar Internațional estima că țara noastră va înregistra în 2020 o scădere economică de 5%, noile previziuni arată că scăderea ar urma să fie de 4,8% anul acesta.

Ulterior, în 2021, economia ar urma să își revină, înregistrând o creștere de 4,6%, peste estimarea de 3,9% din primăvară.

Agerpres notează că noile estimări ale Fondului sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care anunța săptămâna trecută că economia României va scădea cu 5,7% anul acesta. Pentru 2021, Banca Mondială estimează o creștere de 4,9% a economiei românești.

Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit și estimările privind deficitul de cont curent al României pentru 2020, până la 5,3% din PIB, față de estimarea de 5,5% din primăvară.

De asemenea, anul viitor, acest deficit ar urma să scadă la 4,5% din PIB, față de estimarea de 4,7% prezentată în aprilie.

Și estimările privind șomajul au fost modificate

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste și în privința ratei șomajului, care ar urma să ajugă la 7,9% anul acesta (față de 3,9% în 2019), semnificativ mai puţin faţă de avansul până la 10,1% cât estima în aprilie. În schimb, previziunile pentru 2021, când rata şomajului ar urma să se reducă până la 6%, au rămas nemodificate.

La nivel global, FMI se aşteaptă la o contracţie de 4,4% în 2020, una mai puţin severă decât cea de 4,9% inclusă în raportul World Economic Outlook Update publicat în luna iunie.

Cu toate acestea, instituţia financiară internaţională avertizează că riscurile la adresa scenariului de bază sunt „neobişnuit de mari”. Prognoza FMI se bazează pe factori de sănătate publică şi economice care sunt în mod inerent dificil de prognozat.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și