Prima pagină » Economic » FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale atât pentru 2013, cât și pentru 2014. Prognoza pentru România

FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale atât pentru 2013, cât și pentru 2014. Prognoza pentru România

FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale atât pentru 2013, cât și pentru 2014. Prognoza pentru România
FMI a redus estimările referitoare la creșterea economiei mondiale pentru acest an și 2014, precum și cele privind Statele Unite, din cauza evoluțiilor dezamăgitoare din țările emergente și a incertitudinilor bugetare și monetare din SUA, dar a îmbunătățit previziunile pentru zona euro.

FMI a redus estimările referitoare la creșterea economiei mondiale pentru acest an și 2014, precum și cele privind Statele Unite, din cauza evoluțiilor dezamăgitoare din țările emergente și a incertitudinilor bugetare și monetare din SUA, dar a îmbunătățit previziunile pentru zona euro.

În cazul României, Fondul Monetar Internațional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creștere economică de 2% și de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituției publicat marți.

PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% și cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, transmite AFP.

„Creșterea economică mondială este lentă și nu pot fi excluse noi crize”, se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.

Fondul a îmbunătățit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracție de 0,4%, și a menținut-o pe cea aferentă anului viitor la o creștere de 1%, remarcând rezistența economiilor germană ș franceză.

Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).

Franța va reuși să evite recesiunea în acest an cu o creștere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracție de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).

Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.

Pentru Spania și Italia, FMI anticipează contracții economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creștere de 0,7%.

Țările emergente din Europa, în care FMI include șapte țări membre ale Uniunii Europene, între care și România, și două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.

Activitățile economice au accelerat în primul semestru în Europa emergentă datorită condițiilor financiare mai favorabile, oferite de relaxarea monetară și îmbunătățirea finanțării externe, subliniază raportul.

În afara României, celelalte state incluse în regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia și Croația, precum și țările non-UE Turcia și Serbia.

FMI anticipează pentru această regiune o creștere economică de 2,25% în 2013 și de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate față de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia și Republica Cehă sunt incluse în categoria țărilor avansate.

FMI notează că diferențele dintre statele din Europa emergentă sunt importante, cu o creștere puternică în Turcia și țările baltice, o redresare în curs în Europa de Sud-Est și Ungaria și continuarea încetinirii în Polonia.

Turcia va înregistra potrivit raportului o creștere a PIB de 3,8% în acest an și de 3,5% în 2014.

În Polonia, creșterea va încetini la 1,25% în 2013, dar se va accelera la 2,25% în 2014, economia țării fiind influențată de problemele din zona euro.

Economia Ungariei va urca timid în acest an, cu un avans de 0,2%, urmat de o creștere de 1,25% anul viitor. Bulgaria va înregistra în 2013 o creștere economică de 0,5%, iar anul viitor de 1,6%.

În cazul Statelor Unite, Fondul anticipează că vor fi cu certitudine motorul creșterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 1,6%, și cu 0,2 puncte, la 2,6% pentru 2014.

FMI avertiează că paralizia bugetară care afectează Statele Unite de o săptămână ar putea fi foarte dureroasă dacă se va prelungi.

Fondul este îngrijorat și de repercursiunile restrângerii achizițiilor de obligațiuni de către Rezerva Federală americană, care riscă să accentueze retragerile de capital din țările emergente.

Impactul ar putea fi cu atât mai mare cu cât China și un număr tot mai mare de economii emergente ajung la capătul unui ciclu de creștere economică puternică.

Comparativ cu estimările din luna iulie, FMI a redus prognoza pentru 2013 privind evoluția economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul viitor cu 0,4 puncte, la 7,3%.

Fondul a redus estimarea de creștere a economiei Indiei cu 1,8 puncte, la 3,8% în 2013. Pentru Rusia, estimarea a fost micșorată cu un punct procentual, la 1,5%.

Citește și