Prima pagină » Economic » FMI către Ungaria: Rezolvați problemele băncii centrale, apoi discutăm

FMI către Ungaria: Rezolvați problemele băncii centrale, apoi discutăm

FMI către Ungaria: Rezolvați problemele băncii centrale, apoi discutăm
Fondul Monetar Internațional (FMi) și-a menținut joi poziția potrivit căreia este gata să înceapă negocierile cu Ungaria pentru un acord de finanțare preventiv abia după ce autoritățile de la Budapesta vor rezolva problemele legate de independența băncii centrale, transmite Reuters.

„În acest moment, mingea se află în curtea guvernului. Suntem pregătiți să începem de îndată ce problemele importante referitoare la independența băncii centrale vor fi rezolvate”, a declarat reprezentantul Fondului în Ungaria, Iryna Ivascenko, la o conferință organizată de Forumul Oamenilor de Afaceri Ungari.

Ungaria, cea mai îndatorată națiune din Europa Centrală, are nevoie de un acord de finanțare preventiv, pentru a ține sub control costurile mari ale împrumuturilor și a preveni noi retrogradări ale ratingului suveran, care se află la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiții.

Parlamentul de la Budapesta urmează să aprobe în această lună amendamente făcute de guvern la legea de funcționare a băncii centrale, dar nu este clar dacă este suficient ca FMI să accepte reluarea negocierilor.

Ivascenko a refuzat să ofere alte detalii.

„Vă asigur că problemele au fost discutate în detaliu cu guvernul, cele cinci părți impplicate lucrează (UE, FMI, BCE, Banca Națională și Guvern) și încercăm să găsim o soluție prin aceste discuții”, a spus reprezentanta Fondului.

Ea a adăugat că Ungaria se confruntă cu probleme „acute” legate de creșterea economică, atât pe termen scurt și cât pe termen lung.

Deficitul bugetar și cel de cont curent au scăzut semnificativ, dar datoria publică și necesarul de rostogolire a acesteia se află la un nivel ridicat, astfel că Ungaria este expusă la schimbarea încrederii din piață, a spus Ivascenko.

„Toate țările din regiune au aceleași probleme, dar în Ungaria atenția este concentrată în mod special pe predictibilitatea și sustenabilitatea politicilor”, a explicat ea.

Ungaria a provocat confuzie în râdul investitorilor prin politicile neortodoxe din ultimii doi ani, între care impunerea unor taxe mari de criză băncilor și companiilor din anumite sectoare economice. În această lună a fost anunțată o nouă taxă pe serviciile financiare și în telecomunicații, care a atras proteste puternice din partea companiilor.

Uniunea Europeană și-a dat acordul luna trecută pentru începerea negocierilor pentru programul de ajutor financiar, după ce a ajuns la un compromis politic cu autoritățile ungare în privința unor reforme contestate, inclusiv a legii băncii centrale.

Ungaria se așteaptă ca negocierile să poată începe luna viitoare, după ce Parlamentul va aproba amendamentele la legea băncii centrale, care rezolvă majoritatea dar nu toate obiecțiile UE, Băncii Centrale Europene și FMI.

FMI nu a anunțat încă o dată pentru reluarea discuțiilor, iar Ivascenko a reiterat joi că depinde de guvern să ia măsurile necesare.

Analiștii se așteaptă ca negocierile cu UE și FMI să fie dificile, având în vedere istoricul de măsuri neprevăzute al guvernului.

Citește și