FMI, criticat din interior. A greșit când a propus măsurile de austeritate pentru țările mai bogate
FMI a fost îngrijorat de datoriile mari și deficitele fiscale ale unor țări precum Germania, SUA și Japonia și le-a sfătuit să implementeze măsuri de austeritate în perioada 2010-2011. Măsurile au fost luate înainte ca economiile lumii să se revigoreze după criză, scrie Reuters.
De asemenea, FMI a militat pentru relaxarea politicilor monetare și susținerea creșterii în economiile avansate, ignorând riscurile la care erau supuse țările emergente, a stabilit Biroul Independent de Evaluare, într-un raport de audit care analizează acțiunile FMI în fața crizei.
„Politica FMI a fost ineficientă, nu a promovat revenirea economică treptată și a dus la majorarea riscurilor”, a precizat BIE (IEO – Independent Evaluation Office). FMI oferă consiliere celor 188 state membre cu privire la politica economică și furnizează asistență financiară de urgență. Țările respective sunt obligate să găsească rapid soluții pentru revenirea economică.
Potrivit BIE, FMI ar fi trebuit să știe că intersectarea politicii fiscale riguroase cu politica monetară expansionistă va compromite șansele de creștere economică pe timp de criză. Astfel, sectorul privat s-a concentrat prea mult asupra reducerii datoriei și a devenit sensibil în fața stimulului monetar.
În 2012, FMI a recunoscut în sfârșit că a subestimat modul în care reducerile bugetare ar putea afecta creșterea economică și a recomandat un ritm mai lent pentru implementarea măsurilor de austeritate. Biroul Independent de Evaluare a precizat că propriul studiu al FMI a scos la iveală această ecuație, înainte de izbucnirea crizei.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a spus că sfatul FMI a fost rezonabil, raportat la estimările privind creșterea economică globală disponibile în 2010. „Cred cu tărie că indicațiile privind implementarea unor măsuri de austeritate în țările cu economii avansate au fost de bun augur”, a declarat Lagarde.
Raportul BIE a analizat măsurile propuse de FMI până la finele lui 2013, dar a exclus programele de creditare, pentru a nu interfera cu cele actuale – precum creditarea oferită Ciprului, care se va încheia în 2016. BIE a precizat că parteneriatul FMI cu BCE și Comisia Europeană a ridicat unele suspiciuni cu privire la independența instituției.
BIE a sfătuit Fondul să implementeze rapid reformele propuse încă din 2010, pentru stimularea finanțărilor și să le ofere un feedback mai puternic țărilor emergente. Măsurile au bătut pasul pe loc din cauza Congresului SUA, care nu le-a ratificat până acum. Capacitatea de creditare a FMI este mai mică și Fondul ar putea deveni vulnerabil în fața viitoarelor crize financiare, a conchis Biroul Independent de Evaluare.