FMI despre Grecia: Ieșirea statului elen din zona euro se poate realiza într-o manieră organizată. „Va fi extrem de costisitor și va impune riscuri importante”
După ce discuțiile, care au avut loc marți, între liderii politici eleni au eșuat și după ce s-a luat decizia organizării unui nou tur de alegeri în luna iunie, discuțiile privind posibila ieșire a Greciei din zona euro au devenit din ce în ce mai frecvente.
Riscul ca guvernul grec să nu își poată respecta angajamentele făcute pentru obținerea celui de-al doilea plan de salvare de la faliment i-a determinat pe reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) să sugereze faptul că statul elen ar putea să renunțe la euro într-o manieră organizată și să adopte drahma, moneda utilizată înainte de intrarea în zona euro, informează Kathimerini.
„În cazul în care angajamentele bugetare ale statului nu vor fi onorate, trebuie să fie realizate unele modificări necesare, fie finanțare suplimentară și timp suplimentar, fie mecanisme pentru ieșirea din zona euro, care în acest caz trebuie să se desfășoare în mod ordonat , a declarat Christine Lagarde, șeful FMI.
„Este un lucru care va fi extrem de costisitor și care va impune riscuri importante, dar este parte a opțiunilor pe care trebuie să le luăm în considerare”, a mai adăugat Lagarde.
„Acesta este un pas în spate pentru încrederea foarte necesară în capacitatea Greciei de a face reforme”, a declarat Ministrul de Externe german Guido Westerwelle. Grecia nu poate să evite „reformele grele și dureroase”, a mai adăugat el.
Wolfgang Schaeuble, ministrul Finanțelor din Germania, a avertizat că toate angajamentele pe care le-au luat grecii pentru a obține cel de-al doilea plan de salvare de la faliment nu pot fi negociate, dar a adăugat că există însă posibiliatatea ca statul elen să poată fi ajutat prin măsuri adiționale, bilaterale.
Alți miniștri europeni au început, la rândul lor, să ia în considerare ieșirea Greciei din zona euro. Francois Baroin, omologul francez al lui Schaeuble, a declarat, marți, că Franța va împrumuta 50 de miliarde de euro Greciei și că băncile naționale au capacitatea de a absorbi pierderile elene.
Olandezul Jan Kees de Jager a declarat, la rândul său, că guvernul din care face parte a studiat scenariul posibilei ieșiri a Greciei din zona euro, dar a insistat că scopul principal este acela ca statul elen să utilizeze în continuare moneda unică.