Inflația are un ritm de scădere lent, ceea ce va conduce la menținerea politicilor monetare stricte, cu impact asupra creșterii economice, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), într-un raport de evaluare prezentat marți.
”Creșterea economică mondială este proiectată a fi în linie cu estimările din aprilie, respectiv 3,2% în 2024 și 3,3% în 2025. (…) Inflația prețurilor serviciilor obstrucționează progresele dezinflației, complicând și normalizarea politicilor monetare. Riscurile de favorizare a inflației au crescut, generând perspective de menținere pe termen mai lung a dobânzilor de referință mari, în contextul escaladării tensiunilor comerciale și al incertitudinii politice”, anunță Fondul Monetar Internațional (FMI), într-o actualizare a raportului privind ”Perspectivele economice globale”.
Experții FMI le recomandă decidenților politici să urmărească ”atingerea stabilității prețurilor” și ”să reactiveze măsurile de amortizare economică”.
”Activitățile economice și comerțul mondial s-au intensificat de la începutul anului, activitățile comerciale fiind stimulate de exporturile puternice din Asia, în special în sectorul tehnologiei. (…) Însă impulsul dezinflației mondiale încetinește, reflectând persistența inflației ridicate în sectorul serviciilor, temperată într-o anumită măsură de procesul unei dezinflații puternice în prețurile produselor”, subliniază FMI.
Zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 1,5% atât anul acesta, cât și anul viitor, în timp ce, în întreaga Uniune Europeană, creșterea va fi de 1,7% anul acesta și de 1,8% anul viitor.
Economia Germaniei ar urma să progreseze de la o creștere de 0,8% în 2024 la 1,7% în 2025, în timp ce Franța va avea anul acesta o creștere economică de 0,8% anul acesta și de 1,5% anul viitor.
Creșterea economică a Statelor Unite ar urma să încetinească de la 2,0% anul acesta la 1,8% anul viitor, iar estimările pentru Marea Britanie sunt de 1,5% anul acesta și de 1,6% anul viitor.
Foto: Profimedia
Citește și: