Prima pagină » Economic » FMI presează zona euro să relaxeze termenii acordului de ajutor financiar pentru Grecia

FMI presează zona euro să relaxeze termenii acordului de ajutor financiar pentru Grecia

Fondul Monetar Internațional (FMI), confruntat cu nemulțumirea membrilor față de sumele împrumutate zonei euro, încearcă să determine statele uniunii monetare să ia măsuri pentru a reduce povara împrumuturilor acordate Greciei, au declarat surse apropiate situației, citate de Wall Street Journal.

Fondul Monetar Internațional (FMI), confruntat cu nemulțumirea membrilor față de sumele împrumutate zonei euro, încearcă să determine statele uniunii monetare să ia măsuri pentru a reduce povara împrumuturilor acordate Greciei, au declarat surse apropiate situației, citate de Wall Street Journal.

Presiunea FMI, clară în discuțiile private dintre reprezentanți creditorilor internaționali ai Greciei, vine ca răspuns la dovezile tot mai puternice că recesiunea gravă prin care trece economia elenă a deraiat programul de ajutor financiar de la țintele stabilite la începutul anului.

Oficialii FMI susțin că datoria Greciei trebuie redusă la un nivel „sustenabil” înainte ca Fondul să acorde miliarde de euro guvernului de la Atena, au spus unii oficiali. Cea mai simplă cale ar fi ștergerea unei părți a datoriei Greciei de către creditorii internaționali.

Un astfel de pas ar întâmpina, însă, o rezistență puternică din partea statelor din zona euro, care au împrumutat deja Greciei 127 miliarde de euro și afirmă deschis că statul elen nu trebuie să se aștepte la noi concesii.

Un purtător de cuvânt al FMI a refuzt să comenteze.

Definirea nivelului „sustenabil” se va afla, în următoarele luni, în centrul unei dezbateri vizând modul în care poate fi readus la traseul normal programul de ajutor pentru Grecia. FMI vrea să vadă îndatorarea aproape de 100% din PIB în 2020, când Grecia ar trebui să încheie plata unor datorii de 33 de miliarde de euro către FMI, au spus oficialii citați de Wall Street Journal.

Noua țintă ar fi considerabil mai redusă comparativ cu cea de 120% stabilită în februarie, când Grecia, FMI și zona euro au semnat un nou acord de ajutor financiar, care a impus pierderi masive creditorilor privați ai Greciei.

Finanțele Greciei s-au deteriorat puternic din februarie. Economia ar urma să se contracte în acest an cu 7%, peste estimarea de 4,7% de la începutul anului. De asemenea, recesiunea va continua și anul următor. Agravarea declinului economic a afectat veniturile din taxe, a crescut cheltuielile sociale ale guvernului și a crescut necesarul de finanțare pentru acoperirea deficitului bugetar.

FMI a propus mai multe variante pentru acoperirea necesarului sporit de fonduri al Greciei și pentru aducerea nivelului de îndatorare la 100%, însă statele din zona euro se opun puternic acestor idei.

Cea mai moderată propunere ar fi reducerea dobânzii pe care Grecie trebuie să o plătească pentru ajutorul extern. Statul elen ar trebui să achite dobânzi de peste 39 de miliarde de euro între 2012 și 2014.

Varianta mai controversată politic prevede ca Banca Centrală Europeană și băncile centrale ale statelor euro să accepte o reevaluare în scădere cu 30% a obligațiunilor elene pe care le dețin, cu valoare nominală de 50 de miliarde de euro. Potrivit unui alt plan, guvernele din zona euro ar putea accepta pierderi pe obligațiunile elene pe care le dețin.

FMI este creditorul Greciei cu prioritate la plată și împrumută bani cu presupunerea că nu va accepta pierderi.

Citește și