Prima pagină » Economic » FMI va acorda un împrumut de un miliard de euro pentru Cipru

FMI va acorda un împrumut de un miliard de euro pentru Cipru

FMI va acorda un împrumut de un miliard de euro pentru Cipru
Înțelegerea dintre experții FMI și Cipru va fi transmisă board-ului instituției pentru aprobare cel mai probabil la începutul lunii mai.

Fondul Monetar Internațional (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu țările din zona euro și reprezentanți ai instituției internaționale, a anunțat, miercuri, FMI

„O echipă a FMi a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile cipriote pentru un program economic care va fi susținut în comun de FMI, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană. O finanțare combinată de 10 miliarde de euro ar trebui să ajute Cipru să-și acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, în timp ce implementează politicile necesare însănătoșirii economiei și revenirii pe piețele financiare. Contribuția FMI va consta într-un împrumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro”, a afirmat, într-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde, preluat de Mediafax.

Înțelegerea dintre experții FMI și Cipru va fi transmisă board-ului instituției pentru aprobare cel mai probabil la începutul lunii mai.

Cipru restructurează, conform înțelegerii, cele mai mari două bănci ale țării. Guvernul închide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă, și transferă activele solide ale acesteia la cea mai mare instituție de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizată. Deponenții de la cele două bănci urmează să înregistreze pierderi mari din sumele pe care le au în conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.

Bugetul pentru acest an al guvernului cipriot include deja măsuri substanțiale de consolidare fiscală pentru perioada 2013-2015, sugerând o nevoie redusă pentru noi programe de ajustări pe termen scurt, a afirmat Lagarde. De asemenea, autoritățile au adoptat și o reformă a procesului de majorare a salariilor angajaților statului, precum și măsuri care să îmbunătățească viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Prima componentă a acordului, prin care se vizează restabilirea sistemjului bancar cu impact cât mai redus pentru stat, se află în derulare, iar eforturile viitoare vor viza finalizarea recapitalizării, reluarea circulației normale a capitalului și facilitatea restructurării creditelor neperformante.
A doua parte a acordului prevede ca, pe lângă măsurile adoptate, evaluate ca impact la 5% din PIB, să fie implementate măsuri suplimentare echivalente cu 2% din PIB, inclusiv prin majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5% și a celei pe venituri din dobânzi de la 15% la 30%.

Cipru va avea nevoie pe termen mediu de măsuri suplimentare cu impact de 4,5% din PIB pentru a ajunge în 2018 la un surplus bugetar primar (fără costurile cu plata datoriei) de 4% din PIB, necesar a pune datoria pe o traiectorie sustenabilă.

Sistemul de beneficii sociale va fi revizuit, pentru diminuarea costurilor administrative, eliminarea unor suprapuneri și îmbunătățirea procesului de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor.

De asemenea, statul cipriot va implementa reforme pentru creșterea eficienței sectorului public, inclusiv a colectării de taxe. Companiile de stat viabile urmează să fie privatizate, pentru reducerea datoriilor.

 

Autor

Citește și